Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Milimetrik robotla acıyı hafifleten Türk

Mikro ve nano biyomedikal robotik teknolojilerine öncü ve üstün katkıları dolayısıyla bu yılki Rahmi Koç Bilim Madalyası'nın sahibi olan Prof. Dr. Metin Sitti şöyle anlatılıyor...
Almanya'daki Max Planck Topluluğu'nun tek Türk üyesi, Carnegie Mellon Üniversitesi'nde seçkin profesör ve Stuttgart Üniversitesi'nde onursal profesör.
Koç Üniversitesi tarafından evrensel bilgi birikimine katkıda bulunan başarılı ve öncü bilim insanlarını ödüllendirmek üzere üç yıl önce başlatılan Rahmi Koç Bilim Madalyası, ünü dünya çapında kazanmış isimlere gitmeye devam ediyor.
Tıpkı Metin Sitti gibi. Ödülünü Koç Holding ve Koç Üniversitesi Mütevelli Heyet Şeref Başkanı Rahmi Koç'un elinden alan Sitti, çalışmalarının yüzde 20'sini Türkiye'ye kaydırdığını ve Türkiye'de başarılı çalışmaların desteklenmesini misyon olarak benimsediğini söylüyor.
Bir dönem Japonya'da Tokyo Üniversitesi'nde akıllı robotlar üzerine çalışan Sitti'yi en güzel ekip arkadaşları anlattı o gece: "Sitti'nin çalışmaları bilimkurgu filmlerinin gerçeğe dönüşmesi gibi."
Sitti, insanlar hasta olduğunda çektikleri acıları azaltmak için milimetrik robotlar üzerinde çalışıyor. Çalışmalarını anlatırken, "Bugün geldiğim noktada kariyerimde yeni hedefim tıbbi robotlar. Bence küçük robotların hem bilimsel hem de toplumsal açıdan en önemli uygulaması tıp alanında olacak. Hâlâ insan içinde ulaşamadığımız noktalar var. İnsanı içeriden izleyecek, henüz insan hasta olmadan bunu dışarıya bildirebilecek robotlar yapmak benim en büyük hayallerimden birisi. Bunun dışında da doğadan esinlenen küçük robotlar üzerinde hâlâ çalışıyoruz" diyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA