Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Dijitalleşme rekabette Türkiye’yi öne geçirecek

Türkiye'yi ülkeler arası rekabette öne çıkaracak olan gümrüklerin dijitalleşmesi nihayet hayata geçti.
Önceki gün Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın davetiyle Ankara'daydık.
Özellikle son bir aydır Türkiye'yi şehir şehir dolaşarak ticaret erbabıyla bir araya gelen ve buluştuğumuz akşam da Kastamonu ve Çankırı il ziyaretlerinden henüz dönmüş olan Pekcan'ın içi içine sığmıyordu.
Çünkü gümrüklerin dijitalleşmesi ha bugün ha yarın derken bakanlığın tam 15 yıldır gündeminde olan önemli bir konuydu.
Ticaret Bakanlığı'na atandığı günden bu yana seri olarak iş insanlarının ticarette yaşadığı sorunları masada bekletmeyip çözümler üreten Ruhsar Pekcan bu konuda da hızlı adımlar atmayı başarmıştı.
Gümrüklerin dijitalleşmesi demek artık ticaret erbabının ihracat beyannamesini gümrüğe gitmeden elektronik ortamda başlatması ve gümrük memuru ile tüm süreçleri yüz yüze gelmeden tamamlayabilmesi anlamına geliyor.
Dijitalleşmeyle hem hayali ihracatın önü kesilmiş oluyor hem de kağıt işlemlerini, sonra o kağıtların dosyalanması ve arşivlenmesini de ortadan kaldırıyor.
Üstelik tüm işlemler hızlanıyor.
Bakan Pekcan, dünyada Singapur, Dubai, Güney Kore, İsveç, ABD ve Hollanda'nın uyguladığı kağıtsız ihracat döneminin şu anda ilk olarak Esenboğa Havalimanı, Ankara gümrükleri, Ambarlı ve Atatürk Havalimanı'nda başlatıldığını, kısa sürede ise Türkiye'deki 147 gümrüğe yayılacağını söylüyor.
Dijitalleşme ile öğreniyoruz ki 154 belge sanal ortama taşındı.
Yatırımın maliyetini sorunca, "Bu bir emek yatırımı" diyen Ruhsar Pekcan, şimdiye kadar bir beyannameyi izlemenin çok olduğunu ama şu anda artık bir bütün olarak isteyen herkesin o beyannameyi dijitalde izleyebileceğini müjdeliyor.
"Bu dönüşümden ülke olarak geri kalmamız söz konusu olamaz. Treni kaçırmadık, doğru yoldayız.
İç ve dış ticarette gümrüklerde zamanımızın zorunluluğu olan dijitalleşme ve e-ticarete ağırlık veriyoruz. İşlemlerin kolay ve şeffaf yapılması için çok önemli uygulamaları hayata geçirdik"diyerek dijitalleşme için yaptıkları çalışmaları da anlatan Bakan Pekcan'a göre, 30 Nisan'a kadar kademeli olarak tüm Türkiye gümrükleri dijitalleşince devlet, zaman ve arşivleme maliyetinden kurtulmuş olacak.
Bir yandan seçim sürecinin yaşandığı Türkiye'de 2019 gibi zor bir yılın üstesinden gelecek önemli adımların hızla atılıyor olması memnuniyet verici.
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle'nin de söylediği gibi, gümrüklerdeki süreçlerin dijitalleşmesiyle Türkiye'nin ihracatının 200 milyar doların üzerine çıkması da kolaylaşacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA