Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Karantinada olması gerekenler dışardayken okullar nasıl açılacak?

Salgının başladığı ilk aylarda, hastalığa yakalananlar karantinaya alınıyor, sıkı takip ediliyor ve başka insanlara bulaşmasının önüne geçilmeye çalışılıyordu.
İlk başlarda toplum bu karantina konusunda zorlanmış olsa da sonunda herkesin denetimlerle uymak zorunda kaldığına şahitlik ettik. Şu olay ise ne yazık ki çok yeni yaşandı:
"Üst kat komşularımız coronaya yakalanmış. O nedenle asönsörü onlar kullansın biz de merdivenleri kullanalım diye uyarı yaptık, yazı yazdık apartmana. Ancak Covid19'a yakalanan aile sürekli dışarı çıkıyor. Çocukları da bahçede diğer çocuklarla oynuyor. Denetim sıfır. Aile kendilerine karantinaya uyulmasını söyleyenlere, çocukları için uyarı yapanlara da büyük tepki gösteriyor. "
Özetle şu anda Türkiye'de maske takmak, elleri dezenfekte etmek konusunda dikkat edilmiyor, hastalığa yakalanıp da bu süreci evde geçirmesi söylenen pek çok kimse bu kurala uymuyor ve de salgın da gerileyeceğine ne yazık ki ilerliyor
Hal böyle iken 1 Eylül'de online olarak açılacak olan okullar, Milli Eğitim Bakanlığı'nın açıklamalarına göre 21 Eylül'de de yüz yüze eğitimi başlatacak. Doğrusu 8'inci sınıfa başlayacak ve LGS yılına girmiş bir ergen annesi olarak bu süreci endişe ile takip ediyorum. Çocuklarımızın yüz yüze eğitime başlamasını, öğrenmeye büyük katkısı nedeniyle çok ama çok istiyorum, bir yandan da her ne kadar büyük hijyen tedbileri alınmış olsa da okullardan evlere ve tüm Türkiye'ye salgının yayılma ihtimalinden korkuyorum.
Bu korkuma bizden önce bazı bölgelerde okulları açan mesela ABD'den gelen haberler de katkı yapıyor. Şöyle ki... Dün CNN'den öğrendiğim haberde, American Academy of Pediatrics and the Children's Hospital Association'dan alınan son veriler vardı. Buna göre, ABD'de Ağustos başında Covid19'a yakalanan çocuk sayısı 6 Ağustos 2020 ile 20 Ağustos 2020 arasında yüzde 21 artarak ABD'de 70 bine ulaşmış. ABD'de pandemi başından beri ABD'de 440 bin çocuğa virüs bulaşmış ve çocuklardan hastaneye yatması gerekenlerin sayısı da azımsanmayacak kadar fazla olmuş. Mesela bu ay Georgia eyaletinde okullar açılmış ve akabinde baş gösteren vakalar nedeniyle yüzlerce öğretmen ve öğrenci karantinaya alınmış. Aynı şekilde Mississippi'de okular açılınca vakalar yaşanmış ve 4 bin öğrenci, 600 öğretmen karantinaya alınmış. Aynı haberde ABD'de herkesin maske takmak konusunda özen göstermesi halinde, önümüzdeki aylarda 70 bin hayatın kurtulacağı da vurgulanmış.
Özetle Milli Eğitim Bakanı son zamanlarda yaptığı açıklamalarda, okulların açılmasının halkın davranışlarına bağlı olduğu ve hijyen kurallarına uyulması, maske takılması konusuna özen gösterilmesi konusu vardı. Ancak yazının başında da söylediğim gibi bu ülkede hastalığa yakalandığı halde, kendini karantinaya almayıp, bir de sosyalleşen insanların sayısı hiç de az değil. Peki öyleyse ne yapacağız? İşte şu anda en büyük soru bu. Benim gibi ilk ve orta öğretimde çocuğu olan anne ve babaların kaygılı eylül ayına sadece günler kaldı.
Hepimiz sorumlu davranmalıyız. Bu salgın bugünden yarına bitmeyecek. Davranışlarımızı kontrol etmezsek hiç bitmeyecek. Maske takmak bu kadar zor olmamalı

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA