Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HASAN BÜLENT KAHRAMAN

Cumhurbaşkanlığı ödülleri

Nobel ödüllerini merakla beklerim. Asıl edebiyatı kovalarım ama diğer dalları da heyecanla izlerim. Aynı heyecanı romana verilen Man- Booker ödülü için yaşarım. Kazanan romanı iki elim kanda olsa okurum, eğer okumamışsam. Bir de Amerika'daki Pulitzer'i takip ederim. Tarih ve edebiyat yapıtlarını gene mutlaka okurum.

***

Son birkaç yıldır Cumhurbaşkanlığı Ödüllerini de kulağım kirişte bekliyorum. Bu yıl mesela Nobel edebiyat ödülünün Çinli Mo Yan'a verilmesine şaşırıp kaldım. Benzeri şeyler o sahada sık sık oluyorsa da Cumhurbaşkanlığı Ödüllerinin tam isabet kaydettiğini, yerini bulduğunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim.
Nasıl söylemem? Bırakalım geçen yılları bir yana. Bu yıl ödülü kazanan üç kişiden ikisi emeklerini yakından izlediğim, çabalarına, çilelerine tanık olduğum dostlarım. Edebiyatçı Selim İleri ve tarihçi Prof. Şükrü Hanioğlu. Klasik Osmanlı müziği ve tasavvuf musikisi alanındaki çabalarıyla ödül alan Ahmet Hatipoğlu'nu da verimiyle tanırım. Dördüncü ödül Zeugma Müzesi'ne verildi. Ödülü alan Kültür Bakanı Ertuğrul Günay'la ortak tarihimiz ve dostluğumuz neredeyse başlı başına bir kitabın konusudur.
***

Selim İleri'den ve Şükrü Hanioğlu'dan söz etmek istiyorum. Ama önce Ahmet Hatipoğlu'nun önemine değineyim. Osmanlı müziği kadar yüksek fakat bir o kadar da ihmal edilmiş bir müzik birikimi daha bulunamaz. Hele tasavvuf ve klasik repertuar bu işin profesyonelleri tarafından bile artık "mühmel". Hatipoğlu'nun çalışmaları bu bakımdan pir aşkına cinsindendir. Kendisini kutlarım.
Selim İleri , 1976'dan beri dostumdur. Türk edebiyatının bir köşe taşı, bir klasiğidir artık. Her zaman dile getirdiğim gibi romancılığını üç büyük halka oluşturur. 1970'ler, 1980'ler ve 2000'lerde yazdıkları farklı sorunsallarla yazılmıştır. Hepsinin ayrıntısıyla incelenmesi şarttır. Ama İleri bir öykücü olarak da müthiş yapıtlar vermiştir. Hele son öykü kitabı, Yağmur Akşamları, gene söyleyeyim, dünyanın hangi dilinde yayınlansa o dilin onuru olacak kadar güçlü bir edebiyat ve dil bilincine yaslanıyor. Bir de kültür adamı, denemeci Selim İleri var. Eski edebiyatın yılmaz savunucusu, yitik değerlerin ardında, unutulmuş zamanların hatırası ve hafızası olan Selim İleri.
Şükrü Hanioğlu yüz akı tarihçilerimizdendir. "En yakın ama en uzak" 1908 öncesi ve sonrasının araştırmacısı Hanioğlu, bir entelektüel tarih incelemecisi olarak bize yepyeni ufuklar açtı. Jön Türklerin, İttihatçıların ve Cumhuriyetçilerin etki alanını Fransız Devrimi'nden çok Alman vülger materyalizminin ve pozitivizmin oluşturduğunu kanıtladı. En son yazdığı monografiyle Atatürk'ün düşünce kaynaklarını ve entelektüel yapısının arka planını irdeledi. Ona en büyük eleştirim İngilizce yazdığı kitaplarının Türkçeleştirilmesine izin vermemesidir. Umarım kendisi çevirerek bu büyük birikime daha geniş kitlelerin ulaşmasını sağlayacaktır.
Hepsini kutluyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA