Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HASAN BÜLENT KAHRAMAN

2017 Amerika ve bahar

Trump kürsüye çıktı, konuştu, Kongre'den 1 trilyon dolar para istedi. Amerika'yı yeniden kuracağız, dedi. Altyapının döküldüğünü söyledi. Yol, köprü, havalimanı, yeni enerji santralleri yapmak niyetinde.
Öyle hızlı yargılarda bulunmaktan da, radikal şeyler söylemekten de hazzetmem, her ne kadar kararlı bir insan olsam ve bir kere bir şeyi söyledikten sonra peşinden gitsem de ama vurgulayayım, eğer her şey bu yolda ilerlerse ABD'de birçok şey değişecek. Tıpkı 1929'daki büyük ekonomik krizden sonra gelen 'New Deal' dönemi gibi bir dönem başlayacak ABD'de. Hele Trump'ın o 1 trilyon dolarının dönemi bitene kadar birkaç katına çıkacağını düşünürsek...
Şimdi Trump'ın yapmak istediğini ilk geldiğinde Obama da istemişti. Mevcut ABD'yi 19. yüzyılın eskimiş Amerika'sı diye nitelendirmişti. O ayrıca 'yeşil ABD' kurmak istiyordu. Temiz enerjiyle, yeni ve sağlıklı malzemelerle yapılmış bir ABD. Ne de olsa eşi Beyaz Saray'ın bahçesinde 'organik' (!) sebze yetiştiriyordu. Eh, olur böyle şeyler, Kongre, Obama'ya o parayı vermedi.

***
Ama ABD gene de değişti işte: Obama gitti, çoğu insanın (?!) hayal edemediği Trump geldi. 'Sol/ liberal ve entellektüel' ABD yerini Trump'ın 'sağ/ muhafazakâr ve radikal' ABD'sine bıraktı.
Şimdi Washington ve New York sokaklarında dağ taş, Trump'la alay eden, dalga geçen posterlerle, duvar yazılarıyla dolu. Bu iki kent ona oy vermedi. Vermediği gibi bir de geride kalan ve onu seçen ABD'den mahcubiyet duyuyor.
***
Tam bir savaş cereyan ediyor desem yeridir. Trump gazetecileri, basını azarlıyor, onlarla çekişiyor. Buna mukabil ABD ona karşı gösteri yapıyor. İlk inşa edildiğinde Başkan halktan yukarıda olamaz diye zeminden yükseltilmemiş Beyaz Saray, geniş, büyük, mütevazı bir bahçedeydi. Bahçeyle halkı sadece bir demir parmaklık ayırırdı.
Bugün metreler, metrelerce uzaktan çekilmiş polis parmaklıklarıyla halktan koparılmış, 'korunuyor' o yapı. ABD'yi bilenler için aklın almayacağı bir şey. Bu nedenle Washington'un arka odalarında insanlar ha bire toplanıp harıl harıl bundan sonra ne olacağını, ne yapmaları gerektiğini konuşup, planlamaya çalışıyor.
***
Bu gerilim zamanla büyüyecek. Bambaşka bir dönemden geçiyor dünya ve ABD. Bu değişikliği hazırlayan sebepleri bu köşede çok yazdım. Kısacası, bugün, her türlü yaklaşımı ve davranışıyla bambaşka bir nesil ve zihniyet var. Tarihin en yenilikçi, en yaratıcı kuşağı bu. Onların ABD'si ve dünyasıyla gene onların öncülüğünde ilerlemiş küreselleşmenin mağdur ettiği insanların ABD'si ve dünyası birbirinden farklı. Çok farklı.
Bu farklılık dalgalar halinde dünyanın geride kalan kısmına vuracak. Önümüzdeki dört yılda da her gün çalkalanan bir dünyaya uyanacağız. İnsanlar tedirgin. Taksilerin şoförleri, gece işçileri, tezgâhtarlar yani göçmenler huzursuz. Bir tür 'Amerikan rüyası' bitti. Trump şimdi ekonomiyi büyüterek, işsizliği azaltarak, yeni bir servet yaratarak güç ve zenginlikle özdeşleşmiş öteki 'Amerikan rüyası'nı yeniden canlandırmaya çalışıyor. Her şey bu kadar açık ve basit.
Bahara durmuş, kiraz ağaçlarının ve erguvanların çiçek açtığı, çok soğuk ama kristal gibi parlak ve güneşli Washington ve New York sokaklarında insanlar kafalarında bu sorularla dolaşıyor. Ve kafaları karışık ABD'lilerin. Oscar töreninde olmayacak hatalar yapacak kadar karışık! Gene de Amerika işte...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA