Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AMERİKA'NIN GÜNDEMİ SERDAR KARAGÖZ

ABD'de dar gelirlilerin canı yanacak

Amerika'nın gündemi

ABD'de 2012'nin son günü Demokratlar ve Cumhuriyetçiler vergi artış oranlarında anlaştı.
Amerikan halkına zengin fakir gözetmeden yüksek vergiler yükleyecek mali uçurum yaşanmadı. Ancak Kongre, sosyal harcamalarının kesilmesiyle ilgili konuyu 2 ay sonraya erteledi.
Bu anlaşma yapılmasaydı her iki taraf da kamuoyu nezdinde zor duruma düşecek, ülkede siyaset kurumu prestij kaybedecekti.
Cumhuriyetçiler, Obama'nın "Yıllık geliri 250 bin doların üzerindekilerin vergisi artırılsın" önerisine önce direnç gösterdi.
Pazarlıklar sonunda 400 bin doların üzerinde gelir elde edenlerin vergisinin artırılmasında uzlaşıldı. Böylelikle Amerikalılar'ın en zengin % 2'lik kesimi, 20 yılın ardından ilk kez vergi artışıyla karşılaştı.

Yoksullar endişeli
Önümüzdeki iki ay boyunca Demokratlar ile Cumhuriyetçiler arasında pazarlıklar çok çetin geçecek. Cumhuriyetçiler bütçeden "ne kadar kestirirsek kârdır" mantığıyla devletin alt gelir gruplarına sağlanan sağlık ve sosyal güvenlik desteklerinin azaltılması için her şeyi yapacak.
Zira onlara göre ülkenin çalışan, üreten ve ekonomiyi diri tutan kesimine vergi artırımı yoluyla bir fatura kesildi, simdi sıra sırtını devlete yaslayanlara geldi.
ABD'nin vatandaşlarına sunduğu sosyal destek programları çok çeşitli değil.
Öğrenciler kitapları hazır bulmuyor.
Basit hastalıklardan dolayı hastanelere yolu düşen sigortasız dar gelirli hem ilaçlara kolay ulaşamıyor hem de kabarık faturalar ödüyor. "Parasız üniversite" diye bir uygulama devlete ait okullarda bile sözkonusu değil.
Merkezi bir burs sistemi yok. Neredeyse bütün mezunlar (başkan Obama dahil) kariyerlerinin ilk 5 yılında öğrenci kredisini ödemek için çalışıyor. Kısacası Amerika'da dar gelirlilerin kendini güvende hissedecekleri bir ortam yok. Ama birçok şarta bağlı da olsa devletin bir sosyal güvenlik hizmeti, işsizlere, yoksullara ve emeklilere sağlık desteği (Medicaid ve Medicare) var. Bu desteklerin toplamı Amerika'ya yılda yaklaşık 2.3 triyon dolarlık bir yük getiriyor. Önümüzdeki günlerde bütün kavga bu rakamı aşağı çekmek için verilecek.
Cumhuriyetçiler hem sosyal hizmetleri budamak hem de yaşlılara sunulan ücretsiz sağlık hizmetini sınırlandırmak için Demokratlar'a baskı yapıyor.
Amerika şubat sonuna kadar bu konuları tartışacak. Beyaz Saray koridorlarında uzlaşma öncesi yapılan küfürlü tartışmalar medyaya yansımıştı. Önümüzdeki günlerde bundan daha fazlasına şahit olabiliriz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA