Türkiye'nin en iyi haber sitesi
KEREM ALKİN

Turizmde ortak akıl zamanı

Türkiye enerji alanında yerli-milli imkanlara yönelik tarihi adımlar atıyor. Bu adımlar, 2020'lerden itibaren, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını azaltarak, hem milli gelire, hem de Türkiye'nin cari açığının azaltılmasına büyük bir katkı sağlayacak. Türkiye'nin cari açığını azaltacak kritik önemde sektörlerden birisi de turizm. İmalat sanayii, yüksek teknolojili ürünler derken, turizmin yılda 30-35 milyar dolar döviz geliriyle, en yüksek ihracat gelirini kazandıran otomotiv sektöründen daha fazla katkı sağladığını görmeliyiz. Bu da, ancak turizme yönelik bakanlık, özel sektör ve medya işbirliği ile, ortak akıl oluşturulması ile mümkün. Bakan Kurtulmuş'un sektör temsilcileri ile bir araya geldiği Antalya toplantısında vurgulanan rakamlar, milli gelirdeki yüzde 12'lik ve istihdamdaki yüzde 8,2'lik payıyla, kültür ve turizm sektörünün büyük bir güce ve potansiyele ulaştığını gösteriyor. 2023 hedefi 50 milyon turist ve 50 milyar dolar gelir. Bu hedefin başarılması, Türkiye'nin en çok döviz geliri kazandıran sektörü olarak, turizmin yol haritası ve stratejisinin yeniden yapılandırılmasından geçmekte.
Burada, bakanlığa, özel sektöre ve bilhassa medyaya çok önemli görevler düşüyor. Bakan Yardımcısı Yayman'la çarşamba günkü sohbetimizde, Türkiye'nin kültürel mirasının, müzelerdeki başarılı yeniden yapılandırma sürecinin, turist sayısına çok önemli katkıda bulunduğunu konuştuk. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da belirttikleri gibi, Türkiye dünyada çok az ülkeye nasip olabilecek bir kültürel mirasın sahibi. Türkiye'nin savunma, enerji ve ekonomi alanında oynadığı kritik rolün anlamını son dönemde kaybetmiş gözüken Avrupa, dünya uygarlık mirasının merkezi olduğumuzu da unutmuş gözüküyor. Bu nedenle, Türkiye'nin dünya uygarlığının merkezi olduğunu öne çıkaracak bir strateji, Avrupa değerlerine binlerce yıldır yaptığımız katkının hatırlanması açısından isabetli olacaktır. De Telegraaf gazetesine röportajında Sneijder'ın Türkiye'de her zaman kendisini güvende hissettiğini ve bu deneyimi asla unutmayacağını ifade ettiği bir ortamda, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun bir Alman dergisine yaptığı açıklamayı çok vahim bir noktaya oturtmamız gerekiyor.
Dünya Turizm Örgütü'nün tahminleri, 2030 yılında turist sayısının 1.8 milyara, sektör hacminin de 7.2 trilyon dolara ulaşacağını gösteriyor. Türkiye'nin turizm gelirlerinin ise 140 milyar dolara ulaşması beklenmekte. Turizm sektör ekosistemi, medyanın da farkındalık desteği ile, 2023 için geliri 50 milyar dolar, 2030'da ise 140 milyar doların üzerine taşıyabilir. Yeter ki, turizme de stratejik sektör olarak yaklaşalım.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA