Türkiye'nin en iyi haber sitesi
CEM SANCAR

Kendini kınayan edep: Levvame

Edebiyat edepler bütünü. Edep dediğin hayatı estetize etmenin bir şekli. Estetize olan ise zariftir, zarafettir. Bazı kitaplar tıpkı bir kelebeğin uçuşuna benzer. Bakana ilham verir, kalbini ferahlatır, içini genişletir...

Büyüyenay Yayınları ihtiyacını hissettiğimiz butik bir yayınevi. Kitaplığımızda yerini bulan kitaplar yayınladı. Kitap baskıları ise gerçekten özenli ve kitabı seven bir ruh hali. Size özellikle nefsin dört şehrini anlatan bir eseri tavsiye ederim. Eser, tasavvuf düşüncesinde ortak bir mecazı anlatıyor. Medeniyetimizde, insanın ilerlemesi, kendini bulması, bilgeleşmesi yolunda geçtiği merhaleleri ruhun şehirleriyle anlatan birçok mutasavvıf gelip geçmiştir. Muhammed Sadık Erzincani böyle bir müellif. Farklı meşreplerce anlatılıp duran bu irfani hazine dünya düşünce tarihinde bir deha ürünü.
Aynı zamanda elimizdeki kitap İnsan-ı Kamil'e, bütünlenmiş, tamamlanmış insana gidişin manevi sorunlarını herkesin anlayacağı bir lisanla anlatarak bir halk dostu kıyafetinde. Meraklısı için çeviri dışında, asıl metne de sayfalarında yer veren Nefsin Şehirleri, ruhun tekamül ilkelerine bakmak isteyen okuyucu için birebir. Nefsi Emmare, Nefsi Levvame, Nefsi Mülhime, Nefsi Mutmain nefsin şehirleri. Kendi içinde mahalleleri de var. Okuması zevkli. Allah herkesi birinci şehirden kurtarsın.
Çünkü o Nefsi Emmare şehri, keçi bacaklı içgüdülerin karanlık şehri...


NEFSİN ŞEHİRLERİ
Muhammed Sadık Büyüyenay Yayınları
108 sayfa

ALAFRANGADAN ALATURKAYA

ALAFRANGA HALLERİ
FATMA TUNÇ YAŞAR
KÜRE YAYINLARI 267 SAYFA

Alafrangadan alaturkaya birçok davranış, hal, gelenek, akıma gözünü diken, sahih kaynaklardan faydalanılmış bir kitapla karşı karşıyayız. 20. yüzyılın başlarında yayımlanan adabı muaşeret literatürünü konu edinen bu eserin amaçlarından birisi adabı muaşeret kavramının dönemin entelektüel çevresi ve bu kitapları kaleme alan yazarlar için ne ifade ettiğini, açıklamaya çalışmaktır. Kitabın Kıyafetteki Değişim: Ayrışmak ve Aynileşmek bölümünden: "Kıyafette moda hiç şüphesiz eski kıyafetlerde radikal bir değişime neden oldu. Sokakta en son Paris veya Londra modalarına bürünmüş bir kadına rastlanılabileceği gibi işlemeli yelek, kırmızı kadife bir başlık ve terlikli bir hanımla karşılaşmak da mümkündür!"

UYGULANASI TARİFLER

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE MİLLİ YEMEK KÜLTÜRÜMÜZ
HAZIRLAYAN: M. SABRİ KOZ KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI DESTEĞİYLE
KİTABEVİ YAYINLARI 1090 SAYFA


Medeniyet dediğimiz yemek-içmek kültürüdür aynı zamanda. Şimdi afiyetle okunacak Geçmişten Günümüze Milli Yemek Kültürümüz adlı kitabın sayfalarını çevirebiliriz. Moğollardan Selçuklu'ya, oradan Osmanlı'ya, Balkanlar'a, Kıpçaklar'dan Horasan'a, İran'a uzanan eser, lafın özeti itibariyle milli kültürümüzü yemek üzerinden ibra eden kitap dil ve damak işçiliğinin sağlam bir örneği.
Yemek kültürü bölgesel, tarihsel, sosyolojik gelişimi esnasında nasıl şekil almış, nelerden etkilenmişe bakılırken oluşan yemek kültürünün toplumdaki etkisini de bu kitapta yorumlamak mümkün.
Kitapta bilinen-bilinmeyen uygulanası tarif ve reçetelere de yer verilmiş. Kömeç lepesi, gemici çorbası, kızıl suçik, koliva bunlardan sadece birkaç tanesi.

DOLUP DOLUP TAŞAN KÜLTÜR MERKEZİ
Zeytinburnu Belediyesi, kültüre yaptığı katkılarla yükselen bir yıldız. Modern kültür merkezinde çeşitli etkinlikler, yazar-okur buluşmaları ve atölyeler yapıyor. Halkın rağbet ettiği merkez gün içinde müthiş bir enerji ile dolup taşmakta. Fakat ülkemizde kültürel atılımlar maalesef içine kapanmış küçük grupların dahliyle bir türlü geniş bir zaviyeden takip edilemiyor. Niyetler halis olsa da hırsların zincirleri yapılan işi, zaman zaman boğuyor. Merkez geçenlerde 2. Uluslararası Öykü Festivali yaptı. Medya iletişimi konusunda sorunları olan bu girişim ancak kulağımıza sonuçlandığında geldi. Zeytinburnu Belediyesi'ni tebrik eder, ödül alan genç öykücülere başarılar dileriz...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA