Türkiye'nin en iyi haber sitesi
RASİM OZAN KÜTAHYALI

Kaş olayı ve ulusalcı faşizm

Antalya'nın Kaş ilçesinde Mahir Çetin adlı kardeşimizin Kürt olduğu için öldürülmesi ciddi ve önemsenmesi gereken bir olaydır. Siyaset düzeyinde bir mesele olan Kürt meselesinin toplumsal alana çekilme ihtimaline karşı bu ülkenin demokratları uyanık olmalıdır.
Habire güç kaybeden ve akıl sağlığını yitiren Türk ulusalcı faşizmi ülkemiz için iç tehdit boyutundadır şu an.

***

Yıllar önce Ekim 2008'de de Ayvalık'ın Altınova beldesine buna benzer bir hadise yaşanmıştı. Ben o olay vuku bulurken oradaydım.
Altınova olayı da şöyle cereyan etmişti:
Türk bir genç Kürt bir bakkalın önüne arabasını park ediyor, son ses milli marşları dinliyor. Ardından bu Kürt bakkal da bu genç ve ailesinin mekânına son sürat arabasını sürüyor. İki kardeş kanlar içinde yerde kalıyor ve ölüyor. Sonrası malum.
Tam bir infial. Benim de şahit olduğum üzere binlerce insan toplanmıştı.
***

"Altınova bizimdir, bizim kalacak", "Burada Kürtleri istemiyoruz!", "Kürtler dışarı, dışarı!" tezahüratları eşliğinde Kürtlerin işyerlerine ve bulundukları mahalleye saldırılar... Kürtlere ait evleri ve arabaları yakma girişimleri... Her yerde Türk bayrakları ve Kürt avına çıkılmış tam bir cinnet hali. Kürtler bir süre beldeden uzaklaştırılmış; güvenlik kuvvetlerinin anında ve yerinde müdahalesiyle fiili çatışma ortamı engellenmişti. Korkunç bir olaydı.
***

Kaş ilçesindeki cinayet bana tanık olduğum bu olayları anımsattı. Öte yandan şunu da itiraf etmeliyim ki, Kaş'ta oluşmuş toplumsal ruh halinin istisnai olmadığı kanaatindeyim. Şu an bu ülkede özellikle belli yerlerde kışkırtılmaya çok müsait bir etnik ilişkiler ortamı var. Çözüm süreci hem Türk hem de Kürt tarafındaki ırkçıları ve faşistleri daha da delirtmiş durumda.
***

Kürt meselesi uzun süre eski Türk devleti ile Kürt halkı arası bir mesele olarak var oldu. Türk devlet zihniyeti Kürtleri inkâr politikasıyla Kürtler üzerinde sürekli katı asayiş tedbirleri uyguladı. Her Kürt potansiyel suçluydu devletin gözünde. Fakat bu rezil politikaya rağmen Türk ve Kürt halkları asla birbirine düşmedi. Hep sağduyu galip geldi.
***

Şu an çözüm sürecini durdurmak için son umut Kürt meselesinin siyasal bir mesele olmayı aşıp toplumsal bir mesele haline getirilmesidir. Yani Türkler ve Kürtler arasında bir etnik nefret sorunu haline gelmesidir.
Şu an hem ulusalcı faşizmin hem de gözü dönmüş paralel örgütün temel amacı budur. Yarın devam edeceğiz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA