Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİH ALTINOK

Çin demiryolu ve nükleere talip

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çin'in 3'üncü nükleer santral ve 10 demiryolu projesine talip olduğunu söyledi. Erdoğan, "Kars-Edirne'yi istiyorlar. Bu gerçekleşirse Marmaray'ı da ilgilendiren Pekin'i Londra'ya bağlamak mümkün olur" dedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Endonezya'ya geçerken uçakta gazetecilerin Pekin temaslarıyla ilgili sorularını yanıtladı. İkili görüşmelerin gayet verimli geçtiğini belirten Erdoğan, 2010'da Çinli mevkidaşıyla 30+10 milyar dolarlık 10 tane alt ve üst yapı projesine yönelik yatırımı konuştuklarını hatırlattı. Erdoğan, "Bunlarda da 7 yıl ödemesiz 25 yıl vadeyle böyle bir adım atabiliriz denmişti. İnşallah adımlarımızı bu anlaşmadan sonra hayata geçiririz" dedi. 10 projenin detaylarını anlatan Erdoğan, "Kars-Edirne demiryolunun 2 bin kilometre mesafesi var. Buna önceden de taliplerdi. Hükümetler arası bir anlaşmayla bu projeyi Çin uygun bir fiyatla alacak olursa, Marmaray'ı da ilgilendiren Pekin'i Londra'ya bağlamak mümkün olacak" dedi. Erdoğan, Çinliler'in Antalyaİzmir demiryolu dışında 8 projeye daha talip olduklarını belirtti.

ŞEHİR HASTANESİ YAPIN
Halen Türkiye'de 20 şehir hastanesinin inşaatının başladığını anlatan Erdoğan, "10 şehir hastanesi daha planlanıyor. Burada Çin'in de yatırımlarına açık olduğumuzu ifade ettik. Otomotiv ve bilişim sektörlerine de yatırımların artırılması gerek. Enerji sektöründe ise üçüncü nükleer santrale talipler. Amerikalılar ile böyle bir şey gündemde. Fakat bunu onlar yapmasalar da Çin olarak da yapabileceklerine ben inanıyorum" diye konuştu. Erdoğan, Çinli Huawei ile Turkcell arasında bir anlaşma imzalandığını da açıkladı.

ORTAK ÜNİVERSİTE TEKLİFİ

Türkiye-Çin üniversitesi kurulması teklifini ilettiğini söyleyen Erdoğan, "Olumlu cevap verdiler. Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlarımıza ben bizzat talimat vereceğim. Sağlık bilimleri ve bilişim teknolojileri alanında böyle bir üniversitenin isabetli olacağını söyledim" dedi. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping de Pekin'deki Türk-Çin İş Forumu'nda yaptığı konuşmada üçüncü nükleer santral ile ilgileneceklerini belirtirken, demiryolu projelerine de talip olduklarını söyledi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA