Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Belediyelerin 3.5 katrilyon liralık borcu silinecek

Belediye başkanları hacizli koltuklara oturdu. Başbakan Erdoğan'ın tahkim yoluyla silineceğini açıkladığı belediyelere ait SSK prim ve vergi borçları 3.5 katrilyona ulaştı. Hazine garantili borçlarda ise şimdilik tahkim düşünülmüyor

HÜKÜMET, belediyelerde borç silme operasyonuna hazırlanıyor. 3.5 katrilyonluk tahkim için Hazine ve Maliye'deki çalışmalara hız verildi. Belediye başkanları mazbatalarını alıp koltuğa oturduklarında önlerinde 3.5 katrilyonluk vergi ve SSK prim borcu bulacaklar. Hazine garantili proje kredileri ve İller Bankası borçları ile birlikte toplam stok 11 katrilyon liraya ulaşıyor. Ayrıca, 200 trilyon lira civarında işçi alacağının da ödenmesi gerekiyor

NE DÜŞÜNÜLÜYOR?
* Henüz taslak aşamasındaki çalışmalara göre, 2.5 katrilyon liralık SSK prim ve 1 katrilyon lira civarındaki vergi borcu tahkim kapsamına alınacak.

* Belediyeler için ödeme güçlerine göre kriterler belirlenecek.

* Hazine yardımı olmaksızın ayakta durması imkansız görülen, gelirleri sadece personel ödemelerine yeten belediyelerde kapsamlı borç tasfiyesi düşünülüyor.

* Nüfusu ve mali gücü yetersiz belediyelerin ilerleyen tarihlerde kapatılması veya en yakın belediye ile birleştirilmesi seçeneği de gündemde tutulacak.

* Gelir akışı olan belediyelere ise soluk aldırılacak. Ana para takside bağlanacak, faiz ve gecikme zammı silinecek.

* Belediyeler ve bağlı şirketleri için 5.2 milyar dolar garantili borç ödeyen, ayrıca 1.3 milyar dolar daha alacağı bulunan hazine, tahkime dahil edilmeyecek.

Ekonomi kurmayları, kurumların birbirlerine olan borçlarının ödeme planına bağlanması yerine silinmesi yoluna gidilmesinin hatalı olacağına dikkati çekiyor. Bu tür kararların belediyelerde asli borçlarını ödememe eğilimini güçlendirdiğini kaydeden Hazine, "Tahkimle sorun kökünde çözülmez" görüşünde.

Mali disiplinden taviz yok
BAŞBAKAN
Tayyip Erdoğan, yerel seçim zaferinin ardından yaptığı açıklamada, mali disiplinden ve ekonomik programdan asla taviz vermeyeceklerini belirtmiş, uçuk projelere kalkışan belediyelere, "Kaynağını nereden bulacaksın?" diye soracaklarını söylemişti. Erdoğan, bazı belediyelerin mali durumlarının işçilerine ücret ödemeye bile yetmediğini hatırlatmış ve SSK prim borçları ile vergi borçlarına ilişkin bir tahkim için hazırlık yapıldığını bildirmişti. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan da, mali disiplinde hiçbir şekilde taviz vermeyeceklerini söyledi. Bakan Unakıtan, Esenboğa Havalimanı'nda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı İsviçre'ye uğurladıktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA