Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

'Belediyelerin Hazine'ye olan borcu silinmeyecek'

Ali Babacan son noktayı koydu: Daha önce tahkimlerde kamu kuruluşlarının birbirlerine olan borçları kapatılmış. Borç stokunu artıracak bir uygulama içinde olmayız

HAZİNEDEN Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, belediye borçlarının silineceği, hazineye yeni yükler getirecek bir tahkim yapılacağı iddiaları üzerine SABAH'a konuştu. Piyasalar tahkim operasyonunun ayrıntılarına kilitlenirken Babacan, "Belediyelerin hazineye olan borçları silinmeyecek. Borç stoku artırılmayacak" dedi. 2003 yılındaki yüzde 5.9'luk büyümeye karşın istihdamda artış olmamasını "verimlilik artışı"na bağlayan Babacan, "Özel sektör geçen yıl harıl harıl makine satın aldı. Bunlar üretime ve istihdamla yansıyacak" değerlendirmesini yaptı. Babacan, Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası'ndan KOBİ'ler için sağlanan 200 milyon Euro'luk kredinin imzası için Paris'e hareketinden önce güncel konularla ilgili şu bilgileri verdi

* Tahkim: Bundan önceki tahkimlerde kamu kuruluşlarının birbirlerine olan borçları kapatılmış, kalan borcu hazine üstlenmiş. Biz, böyle bir şey yapmayız. Belediyelerin hazineye olan borcu silinmeyecek. Kamu borç stokunu arttıracak bir uygulama içinde olmayız. Vergi, SSK prim borçları başta olmak üzere genel tabloya bakılıyor. Genel bütçe gelirlerinden belediyelere aktarılan payları geçen yıl azalttık. Ek Emlak Vergisi'nden ilçe belediyeleri yararlandı, büyükşehir belediyeleri mağdur oldu. Hatta bu konuda davalar bile açıldı. Neredeyse tüm kamu kuruluşlarının birbirlerine olan borçları ve alacakları var. "Nasılsa kamudur" denilerek ödememe eğilimi ağır basıyor. "Borcum var ama ben de alacağımı tahsil edemiyorum" yakınmaları oluyor. Bütün bunlar disipline edilmeli. Acayip bir borç alacak tablosu var. Bu, nereye kadar devam eder ki? Stok sorunu çözüp, bir daha benzeri sorunlar olmaması için tedbir alacağız.

İSTİHDAMDA ARTIŞ OLACAK
*
İşsizlik: "Büyüme oldu, işsizlik azalmadı" deniyor. Çünkü verimlilik arttı. Türk özel sektörü daha yüksek teknolojiye ve verimliliğe yöneldi. 2003 yılının son üç ayında makine teçhizat alımı yüksek miktarda. Özel sektörün yatırım malı harcamalarında artış var. Özel sektör özellikle geçtiğimiz yılın son aylarında harıl harıl makine almış. Bunlar üretime ve istihdama dönecek. Turizm, ticaret ve ulaştırma sektörleri de hayli canlı. Bu yılın ortalarından itibaren istihdamda bir kıpırdanma bekliyoruz. Yatırımlar önce planlamayla başlar, arkasından şirketler kurulur, sonra fiili yatırım başlar, yatırım tamamlanır ve ondan sonra istihdam başlar. Güzel göstergeler var. Ancak işsizliği sıfıra indirmek mümkün değil.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA