Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Bankacılık masaya yatırılacak

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), mali sektörün kalbinin attığı İstanbul'da bir seri zirve düzenliyor. BDDK Başkanı Tevfik Bilgin ve ekibi, banka patronları ve profesyonel yöneticileriyle biraraya geliyor. Sektörün 2004 performansı, bu yıla ilişkin beklentiler, Finansal Hizmetler Kanun Tasarısı, Kredi Kartları Kanun Taslağı başlıca gündem maddelerini oluşturuyor. Geçtiğimiz hafta üç banka ile başlayan görüşme maratonuna, bu hafta 6 banka daha ekleniyor. Ankara kulislerinde ise bankacılık için "üçlü yasa seti" düşünülüyor. "BDDK Yasası, TMSF veya Varlık Yönetim Şirketi Yasası ve Finansal Hizmetler Yasası." Yüzlerce maddede toplanan Bankalar Yasası'nda herhangi bir gerekçe ile yapılan değişikliğin, iç dengeyi bozduğu, birçok madde ile bağlantının koptuğu ifade ediliyor. Görev süresiyle ilgili spekülasyon yapılan Tevfik Bilgin, "BDDK, bu ülkeye lüks mü?" tartışmaları arasında yoluna devam ediyor.

Fon'dan Hazine'ye 6 milyar dolar

Bu arada hükümet kanadı, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun imzaladığı tahsilat anlaşmalarını mercek altına alıyor. 12 yıla yayılan geri ödeme protokollerinin, uzun süreli bürokrasi yarattığı konuşuluyor. Ancak, TMSF yönetimi gerek stoktaki varlıkları gerekse anlaşmalarını satarak, 2007 yılından itibaren asli işine bakmayı hedefliyor. 1.5 milyar doları bu yıl olmak üzere 3 yılda, hazineye 5-6 milyar dolar ödemeyi planlıyor. TMSF son aşamada borçlarını ve alacaklarını maliyeye devredip doğal sınırlarına çekilecek. Yani mevduat sigortalayan kuruma dönüşecek. Mali disiplin kaygısı IMF ile ilişkilerin yönünü belirleyen temel yasalar da son şeklini almak üzere. Sosyal güvenlik paketi Bakanlar Kurulu'nda. İsmi, "Bankalar Yasası" olarak değiştirilen Finansal Hizmetler Tasarısı bugün yarın Meclis'e sevkedilecek. Stand by'ın ön şartı olan Gelir İdaresi Başkanlığı Tasarısı TBMM'de ele alınacak. İşte bu aşamadan sonra "Mali disiplin gevşiyor mu?" sorusuna yanıt bulmak gerekecek. IMF'nin, "kaynağı belli değil" gerekçesiyle karşı çıktığı "teşvik önlemleri"ne ince ayar çekildi. 36 ildeki vaatler aynen korunacak. 13 yeni ile ilave yapılmayacak. Nihai kararı Başbakan Erdoğan'ın vereceği alternatiflerle hem 1.2 milyar YTL'lik yük aşağı çekilecek hem de IMF baskısı azaltılacak. Müsteşarın görüşü IMF'nin yeni sorunlar çıkaracağı mayınlı alan, TBMM gündeminde bekleyen "Torba"da gizli. Çok sayıda kanunda değişiklik yaptığı için "torba tasarı" olarak adlandırılan bu düzenleme, özellikle Kamu Borç Yönetimi Kanunu'nda ciddi gedikler açıyor. Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı ise kendinden emin. Tasarıda, "Tarım Birlikleri, Şeker Şirketi, TCDD" açısından "tahkim" ve "dış kredilere garanti" hükümleri dikkati çekiyor. Çanakcı, "Aslında 2001 Krizi sırasında çözülmesi gereken sorunlardı" dediği bu adımların mali disiplini bozmadığını savunuyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA