Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

'Ne var bunda, geçiş ücreti bir sigara parası'

Köprü ve otoyol ücretlerine yüzde 20 ila yüzde 50 arasında zam yapıldı. Ortalama yüzde 33'lük zam, vatandaşta şok etkisi yarattı. Dün gece yarısından geçerli olan insafsız zamma "inşaat maliyetlerindeki artış" gerekçe gösterildi. Karayolları Genel Müdür Cahit Turan, zammın zorunlu olduğunu savundu ve "Ne var bunda? Bir paket sigara parası. Bizdeki geçiş ücretleri dünya ortalamasının beşte biri düzeyinde" dedi.

ENFLASYONU ARTIRACAK
Köprü ve otoyol geçiş ücretlerinin yanı sıra, taksi ve toplu taşıma ücretlerindeki artışların yılın kalan döneminde enflasyonu en az yarım puan artıracağı hesaplandı. Genel Müdür Turan'ın, "1 Temmuz 2004'ten beri zam yapmıyorduk. Ortalama artış yüzde 33 değil 30.7" dediği düzenleme ile Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri'nden geçiş ücretleri otomobil ve motosikletler için 3 YTL'den 4 YTL'ye çıkarıldı. Kamyonet ve minibüslerin geçiş ücretleri de 4 YTL oldu. Kamyon, treyler ve otobüslerden ise aks sayısına göre 10-30 YTL geçiş ücreti alınacak. Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) ve Kartlı Geçiş Sistemi (KGS) kullanıcılarına eskisi gibi yüzde 20 indirimli tarife uygulanacak.

ZAM SAVUNMASI
Karayolları Genel Müdürü Cahit Turan, inşaat maliyetlerindeki artışın enflasyon sepetinin çok üstünde olduğuna işaret ederek, şunları söyledi: "Köprü ve otoyollardan yılda 350 milyon YTL gelir sağlıyoruz. Bu gelirlerle ülke genelindeki yol yapımının finanse edildiğini söylemek yanıltıcı olur. Şu anda yollarda bakım, onarım çalışmaları ile deprem güçlendirmeleri var. Yılbaşından bu yana sadece asfalt maliyetindeki artış yüzde 70 civarında. Bunu gözardı etmemek gerek. Bu zam, 2 yıl aradan sonra yapılıyor. Çok ağır gelmemeli. Belki özel araç sahiplerine dokunur ama toplu taşımacılığı da özendirmemiz lazım. Kaldı ki köprü geçiş ücreti bir paket sigara parası. Bizdeki ücretler dünya ortalamasının 5'te 1'i düzeyinde. Ama OGS sahiplerine yüzde 20 indirim yapıyoruz. Yani 3.2 YTL'ye köprüden geçebiliyorlar."

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA