Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Anayasa Mahkemesi, beklentiler, mesajlar...

Önümüzdeki dönem için Anayasa Mahkemesi'ni yakından izlemekte yarar var. Yüksek Mahkeme hem kararları hem de mesajları ile gündemin üst sıralarında yerini almaya aday!
Mahkeme, üç önemli dosyada kamuoyunun merakla beklediği kararları olgunlaştırmak üzere:
"Başbuğ, Hilmioğlu, Alan!"
1- Bilindiği üzere Anayasa Mahkemesi eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un başvurusunu değerlendirmeyi sürdürüyor. Hatta bu başvuru için Adalet Bakanlığı'ndan görüş de soruldu. Başbuğ halen "hükmen tutuklu." Tutukluluk hali ile görev yönünden yargılama yeri ayrı ayrı ele alınmakta.
Yani... "Başbuğ, nerede yargılanmalıydı?" sorusuna verilecek yanıt için Adalet Bakanlığı'ndan gelecek yanıtı beklemeye gerek bile yok. Öyle anlaşılıyor ki Anayasa Mahkemesi, aynı zamanda İnsan Hakları Mahkemesi olarak da hareket edecek.
Bunun anlamı, Başbuğ için "yeniden yargılama kararı" çıkması ve dosyanın Yüce Divan sıfatıyla Anayasa Mahkemesi'nde görüşülmesi demek.
2-
İnönü Üniversitesi eski Rektörü Prof. Fatih Hilmioğlu da Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkını kullanan isimlerden. Hilmioğlu, ciddi sağlık sorunları ile boğuşmakta. Uzun uğraşılardan sonra sağlığı ile ilgili yeni rapor yazılması da söz konusu. Buna rağmen Anayasa Mahkemesi'nin istisnai bir yöntem uyguladığını ve dosyayla ilgili kararını verinceye kadar özel bir görevli aracılığıyla Hilmioğlu'nun sıhhi ve hukuki şartlarını birebir kontrol ettirdiğini belirtelim.
3- Emekli Org. Engin Alan ise "hükümlü" statüsünde. Alan'ın adil yargılanmadığı iddiası da inceleniyor. Bu noktada, yargılamaya esas alınan delillerin gerçekliği ile nihai karara etkisine bakılıyor.
Tabii, TBMM'de tutuklu ve hükümlü vekillerle ilgili sorunu çözecek anayasa değişikliği de dikkatle takip ediliyor.

***

Yukarıdaki başlıklar, Anayasa Mahkemesi'nin kurumsal işleyişinin doğal gerekleri...
Ama bir de Mahkeme Başkanı Haşim Kılıç'ın, izleyeceği yola odaklanmak gerek.
Kılıç, zaman zaman siyasilerin eleştiri oklarına hedef olan beyanatlar verebiliyor.
Örneğin, kısa bir süre önceki konuşmasında, yeni anayasa yapılamamasına değindi ve "evlenme vaadiyle kandırılmış kız benzetmesinde" bulundu. Kılıç'ın, Anayasa Mahkemesi'nin 25 Nisan'daki kuruluş yıldönümünde yine iddialı yorumlar yapması muhtemel!
"Yargı bağımsızlığı, tarafsızlık, kuvvetler ayrılığı, HSYK'nın statüsü, milli iradenin tanımı, idarenin denetlenmesi ve hesap verebilirliği" üzerinden gelişecek sürece dikkat!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA