Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Bosna, Suriye, Irak, KKTC, Ermenistan...

Bugünkü yazımı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun değerlendirmelerine ayırdım. Zira kısa süre önce Çavuşoğlu ile Saraybosna'da idik. Ecdat yadigârı Bosna, 20 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı ağırlamaya hazırlanıyor. 20 yıl önce Dayton Anlaşması ile kurulan devlet yapısı Boşnaklar için adeta siyasi kapan kurmuş. Umalım, son seçimle kurulan hükümet, işsizlik ve yolsuzlukla boğuşan ülke için fırsata dönüşür. Ama görünen şu ki sadece etnik temeli esas alan yetki paylaşım modelleri halkların yararına sonuçlar vermiyor.

***

Etnik ve mezhebi kökenli ayrışma deyince ister istemez Suriye ve Irak akla geliyor. Dilerseniz burada sorucevapla devam edelim ve sözü Çavuşoğlu'na bırakalım:
ABD ile eğit donat ne zaman başlıyor?
9 Mayıs'ta başlıyor. Teçhizat ve personel taşıması biraz zaman aldı. ABD ile siyasi görüş ayrılığımız yok. İlk etapta 300 kişi gelecek. Yılsonuna kadar 2 bin kişiyi eğiteceğiz.
Suriye'de güvenli bölgeler oluşturulacak mı?
Eğitip donattığınız insanların alanda heba olmaması için güvenli bölgeler oluşturulması, lojistik destek verilmesi lazım.
Uçuşa yasak bölge mi ilan edilecek? Rejim uymazsa bir harekât planı mı uygulanacak?
Eğitilip donatılan insanların korunması için rejime, "Hava saldırıları yapmayacaksın, şu bölgelere girmeyeceksin" gibi bir uyarı sistemi düşünülüyor. Buna uyulmazsa tedbirler alınır.
Türk askeri, ABD'lilerle Suriye'nin içlerine girecek yorumları var bu sıralar...
Böyle bir şey yok. Doğrudan asker gönderme değil de danışmanlık gibi katkılar olabilir.
DEAŞ'a karşı Musul operasyonu hazırlığı sürüyor. Türkiye'nin katkısı ne olacak?
Şu anda Musul Ulusal Muhafızları oluşturuluyor. Biz de bunlara Musul merkezine 25 km uzaklıkta bir alanda eğit-donat desteği başlattık. Ayrıca bugüne kadar 1.600 Peşmerge'yi de eğitip donattık.
Ankara'nın Irak'la yeni bir başlangıç yaptığı konuşuluyor...
Evet, yeni bir sayfa açtık. Bağdat'tan olumlu karşılık da alıyoruz. Maliki döneminde Türk işadamlarına ihale yasağı getiren genelge kalktı mesela.
***

Ve iki kritik gündem daha... Kıbrıs ve Ermenistan!
KKTC'deki seçim sonrası nasıl bir gelişme olur?
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı 68 kuşağından. Türkiye ile yakın işbirliği içinde çalışacağını düşünüyorum. Ortak paydamız nedir? Çözüm. Burada görüş farkımız yok.
Peki ya Maraş konusu?
Maraş güven artırıcı önlem değil, müzakerenin asli unsurudur.
KKTC yavru vatan olmaktan rahatsız mı?
Ana vatan-yavru vatan KKTC'nin de benimsediği bir anlatımdır. Komplekse girmenin anlamı yok. Bu KKTC'yi küçümseme değildir.
Ermenistan'la ilişkilerimizin seyri ne olacak?
Ermenistan, suni gündemlerle uğraşmanın bir faydası olmadığını anladığı gün ilişkilerimiz normalleşebilir. Önce zihinsel değişim sağlanmalı.
Başkan Obama'ya bir teklif sunuldu. Türkiye ile Ermenistan arasındaki sorunların çözümü için pozitif gündem oluşturması istendi...
"Biz söyledik oldu" demek istemiyorum ama Washington'daki görüşmelerimizde hep bunu söyledik. ABD bu işlere prim vereceğine, Türkiye-Ermenistan, Ermenistan-Azerbaycan arasındaki sorunların çözümüne katkı sağlarsa kalıcı bir şey yapmış olur. Ermenistan tüm komşuları ile sorunlu. Türkiye'nin topraklarında gözü olan bir ülke. Nefretle toplumları ayrıştıran politikalarla bir yere varamaz. Zaten ABD'de sözde soykırım tasarılarına imza atan senatör sayısı azaldı. Kongre üyeleri bıkmış bunlardan. Bilgi yönüyle zehirlendiklerini söylüyorlar.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA