Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Geleceğin kimyası

Türkiye'nin sanayileşme öyküsünde Adana, genç Cumhuriyetin "ilk örneklerinden" kabul edilir. Sanayi devriminin sembolü "dokuyan mekik", ulusların bu yolculuğa genelde tekstil ile yola çıktığını da anlatır. Adana; pamuktan yola çıkmış ama orada kalmayıp, sanayileşmenin dönüşen anlamına uyumlu bir yol haritası izlemiş. Gelinen noktada bugün Adana; yeni bir dönüşümün öncesinde duruyor. Öyle ki pamuktan yola çıkmış olsa da geleceğini pamuk ipliğine bağlamak yerine, gıdadan makineye dek farklı alanlara akmıştı. Şimdiki yol ayrımında, Türkiye'nin yakın geleceğinde önemli bir zıplama yaratacak enerji havzasının dönüştürücü etkisi ağır basıyor.
Adana'nın "erken sanayileşme" avantajı sayesinde sağladığı birikim ve bazı endüstrilerde ölçek ekonomisine ulaşma yetisi, ona yakın gelecekte petro-kimya devi olma şansı tanıyor.
Kentin kanaat önderleri işin farkında. Tıpkı Bursa'nın otomobil yan sanayisinde, Mersin ve Samsun'un lojistikte tercihi olan kümelenme, Adana için petro-kimya gibi görünüyor. Zira enerji havzası dediğimiz Ceyhan ve yöresi, petrole dayalı sektörleri Adana'nın gelişmiş altyapısıyla farklı yeni sektörlere dönüştürme yeteneği taşıyor.
Yerel kabiliyetler, o kadar önemli ki... Yeni Anadolu keşif gezimizde fark ettiğim bir olgu da yerel kabiliyetler ve vizyona dair... Kentin siyasi liderleri ve Adana örneğindeki gibi ekonomi aktörleri, kafalarındaki kenti inşa ediyorlar aslında...
Adana Sanayi Odası Başkanı Sadi Sürenkök'ün "10 yıl içinde Ankara'nın tahtı bizim" sözleri, gelecek tasavvuru olarak Adana'nın yarını için çok şey anlatıyor. Küre kitabını doğru okuyan, yerel kabiliyetlerinin farkında ve geride bıraktığı başarılar ışığında Adana'nın "en büyük 10 ülke içindeki Türkiye" hedefine doğru adımların "felsefesini" de yansıtıyor.
Söz gelecekten açılmışken, ilk 10'unda Türkiye'nin bulunduğu dünyada, mesela Endonezya'yı genelde ilk 5'te tanımlıyor fütüristler... Türkiye'nin yarına dair tahminlerinde de şimdiki ilk 3 kentin konumunu aynen devam ettireceğini savunamayız. İzmir çoktan yarıştan koptu. Adana'nın Ankara'yı geride bırakması, eğer doğru dinamiklere dayandırılacaksa, pekala mümkün.
Zaten gelecek kimyasını, enerji ve petrol üzerine inşa etmeye başlayan Adana, bunu rahatlıkla başarabilir.





Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA