Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

En cesur sorgu; neden geriledik?

10 yıl, kentlerin gelişimini "görünür" kılacak kadar uzun bir süredir. Bundan 10 yıl önce Anadolu'yu dolaşırken gördüğüm, kentin altyapı sorunları odaklıydı. Şehirlerin ekonomik gelişmişliği, bazı başarı öyküleri haricinde fazla göze batmazdı.
Kentler, Ankara'yı beklemekten vazgeçmiş. Daha çok özsermaye daha az devletten beklenti... 10 yıl sonra Yeni Anadolu turunda yerel aktörlere yine aynı soruyu sordum; "Kent, nereye gidiyor?" 10 yıl önce aldığım cevaplar; Anadolu Kaplanları'nın başarı öyküleri umuduyla iyimser fakat "muğlak" idi. Bu defa "gelecek sorgusuna" verilen cevaplarda nitelik artışı var.
Şimdiye dek ziyaret ettiğimiz illerden Sivas'ı benim gözümde ayrı bir yere koyan, şu cesur soruyu, kendine sorma cüreti oldu; "Neden geriledik?" Cumhuriyet'in kuruluş temellerini atan kent, bundan 60 yıl önce ilk 10'da iken bugün 53'üncü sırada ve şimdi kentin liderleri, cesurca bunu sorguluyor. İnanılmaz...
Sivas'ta beni şaşırtan bir diğer olgu, geleceğe dair bakışın, "kurumsal" hale getirilmiş olması... Osman Yıldırım, kentin kanaat önderlerinden biri. Başkanı olduğu Ticaret ve Sanayi Odası, Sivas Danışma Kurulu'nun karargâhı haline gelmiş. Şehrin tüm dinamikleri, bir araya gelip, ortak yarın için kurumsal bir yapı oluşturmuşlar. Adına da Sivas 2015 Dönüşüm Platformu demişler.
Seçimler yüzünden mola verse de bu platform, 2015'te kentin geleceğe yol haritasını şekillendirecek. 3T yaklaşımı: sorunları TESPİT, yapılacakları TALEP, icraatı da TAKİP prensibiyle yol alacaklar.
Daha da ilginci, bunu yaparken diğer kentlerden farklı olarak küresel profesyonel kullanmaları. Ernst&Young'dan dönüşüm ve yapılanmaya dair danışmanlık alıyorlar. 2015'e dek kent vizyonerlerinin ceplerinden harcayacakları paranın 2 milyon $'ı bulacağını öğrendim.
Belediye, Sanayi Ticaret Odası, Valilik, üniversite ve STK'ların bu ortak enerjisini ise bir CEO yönetecek. Böylece kent yönetiminde artık başkan ve vali gibi sıfatların yanı sıra CEO da görüyor olmak, Anadolu'nun yenilenen yüzüne dair başka bir işaret gibi geliyor bana.
Sivas'a 2015'te, olan biteni görmek için yine geleceğim. Sosyal paydaşı olarak kentin dönüşümünü ölçmek ve değerlendirmek ve okurlarımıza aktarmak için...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA