Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Yüzde 50'nin sırrı!

Rekor büyüme, seçmen tercihinde kuralı koyanın; "istikrarlı zenginleşme" olduğunun delili gibi... Seçim sürecinde Yeni Anadolu dizisi için 50'ye yakın şehirde insanlarla seçimi ve ekonomiyi konuştuk. Edindiğimiz izlenim; işler yolunda giderken "at değiştirmenin" riski ve kaygısıydı. AK Parti'nin "istikrar sürsün" vurgusu, uzun ve orta vadeli krediye giren milyonlarca yurttaşın da "tercih" unsuru oldu.
Yarı parasını ödediği ev veya arabasına, iktidar değişikliğinden doğacak muhtemel bir ekonomik kriz yüzünden bankaların el koymasını istemiyorlardı.
İktidarı eleştirmekle birlikte "istikrar faktörü", büyüyen ekonomi sürecinde son derece etkin bir seçim stratejisi olarak karşımıza çıktı.
Bu süreçte muhalefetin, geçmiş seçimlerden farklı olarak "projeler üzerinden" kampanya düzenlemesi, özellikle CHP için "etkin" olmuş fakat "yeterli" olamamıştı. Mesela CHP'nin aile sigortası, diğer projeler arasında sahada en fazla karşılık bulan projeydi fakat yetmedi.
Yoksulluk ve işsizliğe rağmen %50 oyun sırrı, biraz da açlık üzerinden geliştirilen söylemlerde yatıyor. Muhalefetin tanımladığı "açlık, yoksulluk" tanımı, 1980 öncesi, fert başına milli gelirin 2000 $'ın altında olduğu dönemlere aitti. Rekor kalkınmanın bize söylediği, fert başına milli gelirin 10 bin $'ın üzerine çıktığı gerçeği oluyor.
İlk çeyrekte %11 büyüyen ekonomide, "açlık odaklı" yoksulluğumuz bulunmuyor. Genelde Doğu ve Güneydoğu'daki iller için daha da abartılan bu söylemin, sahada karşılığı bulunmuyor.
Elbette ki yoksulluk bir sorun. Fakat giderilmesi için "umut verme" noktasında, ekonomiyi büyüten kadroların vaatleri, muhalefetin söylemlerinden daha inandırıcı bulundu.
Rekor büyüme, bize AK Parti'nin %50'sinin sırrını sunarken, CHP'nin % 26'sını da izah ediyor aslında... Büyümeyle gelen zenginlik artışı, herkese ve her kesime eşit yansımasa bile vatandaşta mevcut gelirini koruma güdüsü geliştirdi.
Şimdi bizler, bu rekor büyümenin sürmesi için, dış açık ve enflasyon yaratmamasına özen göstermek zorundayız.
Bu özen aynı zamanda zenginleşmede istikrar talebini de ifade ediyor. % 50'nin sırrı da zaten istikrarlı zenginleşmede saklı...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA