Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Gökdelenden düşen adam!

Yarım milyon İsrailli; sosyal adalet arayışıyla Tel Aviv sokaklarını doldurunca, Başbakan Benjamin Netanyahu'nun yorumu; "mesaj alınmıştır" oldu. Ancak 51 gündür sokakları aşındıran orta sınıf, İsrail'in "kavgalarını" finanse etmekten bıkmış durumda ve eylemlerinin karşılığını, "net" olarak görme talebinde.
Kimileri buna Arap Baharı'nın Tel Aviv'i yalayıp geçmesi yorumunu getirse de görünen; paranoya üzerinden bölgeyi kavga alanı haline getirmenin; "sürdürülebilir" olamayacağı... Neticede artık bu kavgacılığın yükünü kaldıramayan orta sınıfın tepkisi ve İsrail'in sponsorlarının bezginliği söz konusu...
Kendilerini "yeni İsrailliler" diye adlandıran protestocuların talebi; "bırakın da bu ülkede onurla yaşayalım" cümlesiyle özetleniyor.
Tam da bu süreçte; Türkiye'nin yakından tanıdığı İsrail Merkez Bankası Başkanı Stanley Fischer, başka bir noktaya dikkat çekiyor. Fischer'in "Türkiye ile ticari ilişkilerin bulunmaması, İsrail'e pahalıya mal olacak" sözleri, gerilimin boyutunu ortaya koyuyor.
Fischer'e göre kendini "bölgenin çıbanı" algısına hapseden İsrail'in çıkışı; ekonomi üzerinden olacak. Bunun için de başta komşuları olmak üzere bölgesi ile daha iyi ilişkiler kurması şart. Oysa Netanyahu, "sonu nereye varacaksa..." yaklaşımında... Her 10 kişiden 1'inin sokaktaki protestolara katıldığı İsrail'de bu "son"; ekonomik yıkımdan gelebilir.
Fischer'i İstanbul'da "krizlerin psikolojik sürecini" nasıl yönettiklerine dair bir konferansta dinlemiştim. Bizlerin 6 sıfırlı pula dönüşmüş parası, hiper enflasyonu ile boğuştuğu ortamda, İsrail'i "hiper yıkımdan kurtarmış" Fischer'in söylediklerine kulak kabartıyorduk. Ve ekonomik krizi aşabilmek adına peş peşe "paket" açtığımız ortamda, "neyin yanlış gittiğini" anlamaya çalışıyorduk.
Fischer bu dönemde yönetimlerin gafletine dair bir fıkra aktarıyordu; "Tıpkı gökdelenin 100'üncü katından aşağı düşen adam gibi" diyordu Fisher, "10'uncu katın penceresinden geçerken ona, 'nasıl gidiyor?' diye sorsanız, 'şimdiye dek işler yolunda' cevabını verir. Biraz sonra da yere çakılır."
Netanyahu'nun, "yeter artık senin kavgacılığını yüklenmekten bıktım" protestolarına; "mesaj alınmıştır" cevabı; olan biteni fazla ciddiye almayan, Fischer'in fıkrasındaki adamı hatırlattı bana... Üstelik kendi ülkesinin ünlü ekonomistinin "İsrail'e pahalıya mal olacak" uyarısına rağmen...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA