Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Vaat izleme merkezi

Böyle bir birim yok; öneriyorum!.. İhtiyaçtan... Zira son 2 yıldır Yükselen Yıldız Türkiye söylemi kamuoyunda destek buluyor diye ülkeye yatırım yapan yapana... Acaba öyle mi? Gerçek ile gölgeyi ayırt etmek için, "yatırım için geliyoruz" diyenlerle bunu bir tanıtım fırsatı olarak kullananları ayırt etmek gerekiyor.
Şahsen ben, başta küresel büyük markalar olmak üzere yığınca AB KOBİ'si ve girişimcisinin "şu kadar milyon dolar yatırım yapacağız" sözlerinin "gerçekleşme boyutunu" merak etmeye başladım. İzlenimim "gürledikleri kadar yağmadıkları" yönünde...
Tıpkı sıcak paracı "yalancı sermaye" ile yatıya gelen "gerçek yabancı sermaye"yi farklı değerlendirme ihtiyacı, bu "yatırım yağmuru" söylemleri için de şart. Sonuçta bu tür haberler bizde karşılık buluyor ve bakanın yurtdışı temasları sırasında, piar marifetiyle uluslararası şirketlerin bedavadan reklamı yapılıyor. Son 2 yılın gazetesini taradım. "Geldik, geliyoruz" diyenlerin kabaca %20'si bunu yapmış... Gerisi, bizim medyanın "müjde zaafını" keşfetmişçesine, itibar kompleksimize çalışıyor. Kimse çıkıp, fikri takip yapmadığı gibi, "hani gelecektin, nerde verdiğin sözler?" diyen de yok.İsim vermek doğru olmaz ama yakında bu vaatler envanterini çıkardığımızda, hangi söylemin gerçek, hangisinin de bir piar şirketi başarısı olduğunu ayırt etmiş olacağız. Bu bir teşhirden ziyade, zaten istikrar adası haline gelmiş Türkiye'ye gelmeyi, böylesine "sorgulamadan" satın alıyor olmamızın beklenti yönetimi kalitesini de ortaya koyacak.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın, "Vaat İzleme Merkezi" kurarak, verilen sözlerin ve medya üzerinden yapılan piar'ın takibinde fevkalade yarar görüyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA