Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Küresel vicdan

Yetmiş iki milletten bin bir katılımcı, 80 lider... İstanbul'da ev sahipliğini yaptığımız Dünya Ekonomik Forumu'nda Başbakan, katılımcılara sesleniyor: "Dünya küreselleşirken vicdan da küreselleşmelidir."
Detaylandırıyor: "Dünya küreselleşirken, her ülkenin meselesinin de küresel olduğu, insani değerlerin de demokrasinin de hak ve hürriyetlerin de küreselleşmesi kaçınılmazdır."
Başbakan'a göre küresel köyün vicdanı olmalı. Aksi halde insanlık için bütün bu olaylar, harekete geçme noktasında yetersiz kalıyor. Krizin küresel nedenlerini görebilmek, bu açıdan önem kazanıyor. Başbakan'ın Yerli Davos'u tanımı da zaten vicdan boyutunu referans veriyor ve ancak bu sayede ülkeler, bölgeler arasında dayanışma, paylaşım, ortak çözüm mümkün olabiliyor.
Hazır Davos ayağımıza gelmiş iken ve Başbakan da küresel vicdana dikkat çekerken, benzer çağrıyı bizim insanımıza, işadamımız, çalışanı, çiftçisi, girişimcisi veya rantiyesine yapmamız şart!
Küreselleşme, gezegeni tekleştiren, farklı dünyaları birbiriyle ilişkilendiren ve aynı teknede bir arada yaşama becerisine zorlayan dinamikler dayatıyor. Hiçbir sanayici artık "bacama filtre takmıyorum" diyemediği gibi, "şeffaflık bize ters" gibi ilkelliklere de sığınamayacak.
Eğer krizden çıkış için arayış noktasında Yerli Davos'a önem atfediyorsak, bırakın konuk liderleri, kendi Başbakanımızın çağrısını "üzerimize alınarak" dinlemek zorundayız. Hesap verebilir, şeffaf, verimli, çevreci, denetlenebilir ve değer üreten şirketlere dönüşmek gerekmez mi?
Yoksa bu forumlar, afra ve tafralar; başkalarının krizini çözmek için mi? Küresel vicdan, bizi de bağlamıyor mu? Kayıt dışında kalıp, küresel vicdana kayıtsız kalabilmek, büyük ülke fikriyle bağdaşıyor mu?
Başbakanı "küresel vicdanı" gündeme getiren ülkede hâlâ birtakım vicdansızların yeni iş kültürü Ticaret Kanunu'nu iğdiş etme girişimine Ziya Paşa geçmişten şöyle sesleniyor: "Onlar ki verir lâf ile dünyaya nizâmât / Bin türlü teseyyüp bulunur hanelerinde." (Onlar ki dünyaya lâf ile nizam verirler. Fakat evlerinde, bin türlü ihmal ve düzensizlik görürsünüz.)
TTK istemezükçülerini küresel vicdana davet ediyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA