Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Altın, istikrarsızlık endeksi

Dünsürdürülebilirlik kavramı üzerine yazmış ve "daimi olma yeteneği" tanımını vermiştim. Zihinde olumlu çağrışımlar uyandırması, genelde sürmesini istediğimiz "iyi şeylere" dair olmasındandır. Ancak siz "daimi olmasını istemeyeceğiniz" dertlerinizi de sürdürülebilir kılabilirsiniz.
İstikrarsızlık, eğer ondan kurtulamıyorsanız, onunla birlikte yaşamayı öğrenmek zorunda olduğunuz bir bela... Kronik hale gelmişine "sürdürülebilir istikrarsızlık" diyoruz. Bugün giderek ısınan, enerjisi azalan, felaketleri ve insanları çoğalan dünyada, küresel krizin açtığı pencereden görünen, istikrarsızlığı kendi elimizle "sürdürülebilir" hale getirdiğimizdir.
Burada akla şu soru geliyor: Acaba istikrarsızlık, istikrar beklentisinin tetiklediği davranışlardan doğuyor olabilir mi? İstikrarın ortak bir tanımı yok. 158 yıllık Lehmann Brothers'in istikrar tanımı ile yeni kurulan Yozgatlı bir KOBİ'nin tanımı farklılaşabiliyor. Yatırım yapan, yeni pazarlara açılan ve risk yüklenen işletmenin istikrar ısrarı "gelişememesi" sonucunu da doğurabiliyor.
Öyle ya, pazar oturmuş, şirketlerin pazarı paylaşımı istikrarlı ve iniş çıkışları olmayan piyasada, yeniyi ve yeniliği deneyenler için istikrar "aşılması gereken bir sorun" gibi de görülebiliyor.
İstikrar, mevcut düzeni içinde kazanabilenler için sürdürülebilir bir şeydir. Fakat mevcut yapıdan kazanamayanlar için "bozulması gereken" bir yapı da olabiliyor. Altın için "istikrarsızlık endeksi" derler. Bugüne dair manzara da, istikrarsızlığın arttığıdır ve ekonominin dinamikleri, daha uzun süre "istikrarsızlık vadisinden" akacak gibi görünüyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA