Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

İnovasyon niyet ve sabır işi

Www'nin mucidi Sir Tim Burners Lee, Obama'nın inovasyon danışmanı ve ABD İnovasyon Ulusal Konseyi üyesi Kenneth Morse, Microsoft'un inovasyon direktörü Anton Oğuzhan Andrews ve Boeing 787'nin geliştiricisi Heidi Mcbridge ile Borsa Restoran'dayız. TİM'in İnovasyon Haftası için gelen ekiple, yenileşimi konuşuyoruz.
Benim derdim, başkalarının başarılarından ziyade, Türkiye gibi ülkelerde inovasyon önündeki kültürel engellere dair... Masadaki sorunumu dile getiriyorum; kaynak sorunu sandık, para ayırdık, yeterli olmadı. Yasa dedik en alasını çıkardık, yetmedi. O halde sorun nedir?
Kenneth'in yaklaşımı "zaman boyutu" üzerinden... Türkiye, yeterince büyük zaten fakat ihtiyacı olan "yüksek değerde şirket ve ürünler" diyor. Bunu da inovasyon sağlayacak ise yenileşimin önündeki kültürel bariyerleri aşmak ve sabretmek şart.
Yenileşim kültürü, Türkiye'nin inovasyon iklimini belirler. Bu iklim uygun değilse, para harcasak dahi verim alamıyoruz zaten. www'nin mucidi Sir Burners Lee, Türklerin Anadolu'da fantastik işler başardığını biliyor ve takdir ediyor ancak inovasyon için zihin yapısındaki değişime vurgu yapıyor.
İnternete dair işlerde başarılı olan Türklerin, yenileşim gerektiren diğer alanlarda bu ivmeyi yakalayabilmesi için eğitim, temel belirleyici unsur olarak karşımıza çıkıyor. Eğer okullarda yaratıcı düşünceye imkân verirsek, bunu pekâlâ başarabiliriz diyor www'nin mucidi...
Aklıma Hollanda'daki lale uzmanlığı geliyor. Amsterdam'da elinizdeki bir lale ile herhangi bir banka şubesine girseniz, çiçeğe bakıp anında size ihtiyaç duyduğunuz lale kredisini verirler. Bizde ise inovasyon peşinde koşanların bırakın banka şubelerini, şirketinde veya okulunda tutunması dahi imkânsız. Zira icat çıkardığı için büyük ihtimalle işini kaybetme tehdidi altında.
Anton'un bir hatırlatması var: İnovasyonu hızlı yapın diyor. Zira pazar değişir, ürün değişir, dünya değişir ve geç kalmış inovasyon, zenginlik getirmez.
Heidi Mcbridge'ın tespitine ise şapka çıkardım; Para her şey değil, zihniyet her şey.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA