Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Dersini almış da ediyor ezber...

Şu sıralar pek çok kurum ve şirket İran'a dair bozulan ezberini masaya yatırmış durumda. Planlarını "çatışma" üzerine kuranların risk değerlendirmeleri "anlaşma" sürprizi ile sil baştan kurgulanıyor.
Geleceğe dair beklentisini "İran'a müdahale" üzerine kuranların, altın ve petrolde "yüksek fiyat" tezleri, bir anda çöp olabiliyormuş.
Türkiye'de durum şu: İran'ı "Batı üzerinden" okuyanlar, yukarıdaki şaşkınlık atmosferini soluyadursun, bu ülkeyle zaten iş yapanlarımız "altın fırsat" zihin yapısını, anında hayata geçirmeye başladılar.
İran'a dair gelen her olumlu haber, bölgedeki işadamları başta olmak üzere ihracatçılarımız tarafından "yeni projeler" üretmeye başladı.
Ben, bu anlaşmayı, ziyadesiyle önemseyenlerden biriyim. Ambargolu bir ülkeyle komşuyuz diye notçulardan yatırımcılara dek barajlanmış "Türkiye ilgisi" yeniden akışkanlık kazanacak. Aynı etkinin ben Arap Baharı ile çevrelenmiş "Güney kapılarımız" için de geçerli olacağını düşünüyorum.
İran'a uygulanan ambargonun yumuşatılması süreci iki ülke arasındaki ticaretin rakamlarını aşan etki doğuracak.
Öncelikle 22 milyar $'a varan ticaretimizin ambargo süreciyle yerlerde sürünmesi, kabul edilir bir şey değildi. Ankara Büyükelçisi Ali Rıza Bikdeli'nin arkadaşımız Mehmet Nayır'a söylediği "30 milyar $'lık iş hacmi" kısa sürede yakalanıp aşılacak.
Petrol fiyatlarındaki gerilemeye bağlı olarak cari açığımız üzerindeki baskı azalacak.
Bu durum bize zaman ve imkân kazandıracak. Türkiye'nin küresel sermaye için azalacak riskleri, fon akışında etkili olacak. Bu durum, Türkiye'nin kredi notu kalitesini tırmandıracak. Hakkı olan "A" düzeyinde (+)'ları beraberinde getirecek.
Teşvik paketinin baş tacı ettiği 6'ncı bölgeye yatırım akışı hızlanacağı gibi sınır ticareti hacmi de ürün deseni de değişecek. Anlaşmanın deneme süresi sonunda işler yolunda gitmese dahi İran ile olan ticaretimizin katma değeri de cirosu da şimdikinden daha fazla olacak.
Ben büyümeden cari açığa, kendi ülkesinin dinamiklerini küçümseyenden altın fırsat peşinde koşanımıza dek herkesin bir "İran dersi" olduğuna inanıyorum.
Dersini alanların yeni ezberlerini de merak ederek...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA