Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Türkiye'yi vana başında istemiyorlar

Enerji koridoru Türkiye, artan jeopolitik önemiyle küresel satrancın büyük oyuncusu haline geldi ve şimdi bu yeni halin gerilim ikliminde mücadele ediyor. Mücadele, Türkiye'yi vana başında istemeyenler ile aramızda... Üstelik içimizden bazıları, bu oyunda Truva Atı gibi davranıyor.
Mavi Akım'ından Türk Akımı'na, İran Türkiye hattından Bakü -Tiflis -Ceyhan'ına, Kerkük Yumurtalık, Şah Deniz'ine dek petrol, doğalgaz ve elektrik naklinde enerjinin hemen her türü için Türkiye, köprü konumunda...
Vana neden önemli? Ukrayna krizinde bunu Batı çok iyi anladı. Eğer enerji sevkıyatında kontrolü elinizde tutuyor iseniz, kural koyucu hale geliyorsunuz. Uluslararası anlaşmalarla belirlenmiş dahi olsa, hattın güvenliğinden aktarım debisi ve fiyatlandırmaya dek pek çok alanda müdahale şansınız var.
Burada asıl sorun, Türkiye'yi Kuzey Irak petrolünde vana dışına itmektir. 2020'de yıllık 120 milyar $'lık petrol ihraç yeteneğine sahip bölgede oluşacak gücü, mümkünse Türkiye'nin kontrolü dışına alma gayreti söz konusu.
Çokuluslu şirket DAEŞ ve çözüm ortağı PKK'nın aldığı yeni kontratlar arasında bizi vana dışına itmek için Kuzey Suriye'den geçen koridoru Türkmen ve Araplardan arındırma projesi devrede...
Eğer bu alanda mücadeleyi elden bırakırsak, çok yakın gelecekte, Kuzey Suriye koridorunun ucundaki Hatay'ımızın varlığını dahi tartışabilirler. Türkiye'yi istikrarsızlaştırma gayretlerinin ardında ben vana başında istenmeyişimizin payı olduğunu düşünüyorum.
Not: İki hafta Kaçkar dağlarında yayla molası alıyor ve yazılarıma ara veriyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA