Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Bilgi uçurumu

Bill Gates ile bundan 18 yıl önce Londra'da bir söyleşi yapmıştım. Bilgiye erişimin zenginlikle ilişkisine dair soruma şu cevabı vermişti: "Bir insanın zenginliğini anlamak için eskiden küredeki yerine bakardık. Eğer bu kişi Somali'de ise fakir, Londra'da ise zengin idi. Ancak şimdi bir kişinin zenginliğini anlamak için, bulunduğu eğitim düzeyine bakıyoruz. Londra'daki bir kişi, aynı ailede, Somalili birinden daha fakir olabilir."
Yine o yıllarda her vatandaşımızın bilgiye erişiminin "Anayasal hak" olduğunu savunuyor, bilenle bilmeyenin asla bir olamayacağı dünyada sayısal uçurumun yeni tehdit unsuru olacağını iddia ediyordum.
Bugün bilişim teknolojileri, herkesin bilgiye ulaşımını mümkün kılacak derecede gelişti, yaygınlaştı, ucuzladı. Dün Vodafone Türkiye CEO'su Gökhan Öğüt dijital dönüşüm hamlelerine rağmen 12 milyon haneye henüz internet girmediğinden yakınıyordu.
Bilgi uçurumunu kapatacak olan dijital dönüşümdür ve tıpkı elektrik, su, gaz gibi temel ihtiyaçların karşılanmasında devletle özel sektörün ortaklık ve işbirliği yapması kaçınılmaz...
Öğüt, ulusal genişband stratejisinin yazılıyor olmasını, bu doğrultuda güçlü adım olarak niteliyor; "ülkede 258 bin km fiber altyapımız var ama bir o kadar daha gerekiyor."
Geçen aylarda "fiber altyapıyı, tüm operatörlerin içinde olduğu bir şirket yönetsin" önerisi yapılmıştı. Gökhan Öğüt bu fikri desteklediklerini söylüyor. Ancak fiber ağlarla anayurdu dört baştan örebilmek için doğru iş modelleri geliştirme gereğine değiniyor.
Bilgi uçurumu oluşmaması için fiberden 4.5G türü yatırımlar gerek şarttır. Ancak bana göre yeter şart, bu erişim imkânının eğitimden sağlığa, üretimden yönetime dek fark oluşturabilmesidir.
Aksi halde 12 milyon yeni haneye internet girse de "nerdesin aşkım, burdayım aşkım" teranesinden öteye değer üretmeyebilir. Yılda 16 milyon telefona ödediğimiz 7 milyar $'lık cari açık ve 12 milyon haneye de yeni fatura cabası olur.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA