Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Başarısını Çin’e taşıdı

Küresel Türkler diyebileceğimiz insanlarımızın, yalnızca Türkiye'de değil, uzak coğrafyalardaki başarılarına tanık oluyoruz. Bunlardan biri de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın Çin gezisi sırasında Şanghay'da tanıştığımız Burger King China CEO'su Ümit Zuvin. Gezimiz sırasında Ümit Bey ve yardımcısı Atakan Bozkurt'la buluştuk. Zuvin, Ata Grubu bünyesindeki TAB Gıda'nın yürüttüğü Burger King'in Çin'deki operasyonunu 3 yıl önce devralmış; "3 yıl önce 10 şehirde toplam 50 Burger King restoranı vardı. Bugün 50 şehirde 500 restoranı aşmış durumdayız. Bu yıl sonuna dek 700 restorana ulaşacağız."

CİRO HEDEFİ 1 MİLYAR DOLAR
Başarının bir diğer kanıtı da 10 bine ulaşan istihdam. Zuvin yıllık cironun 430 milyon $'ı bulduğunu söylüyor ve ekliyor: "Ortalama restoran başına ciromuz 850 bin dolar dolayında seyrediyor."
Yönetenler dâhil restoranlarda çalışanların tümünün Çinli olduğu restoranın %70'i kendilerine ait, %30'u ise franchise; "Restoran sayımız 800-900'e ulaşınca, restoran başına ciromuzun 1 milyon $'a çıkmasını hedefliyoruz. O zaman yıllık ciromuz 1 milyar $'a yükselecek."
Ümit Zuvin, 2018'de 1000 restorana ulaşacakları ve bu durumda cironun 1.2 milyar $'ı bulacağı iddiasında; "Tempo öyle hızlandı ki her 1,8 günde yeni bir şube açar hale geldik."
Yardımcısı Atakan Bozkurt, atılan yeni adımlardan söz ediyor; Ata Grubu'nun Özgörkey ailesiyle Afyon'da kurdukları Atakey patates üretim tesisinden Çin'deki Burger King'lere patates ithal etmeye başladık."

PATATES AFYON'DAN
Peki gerekçe? Zuvin bunu şöyle izah ediyor; "Afyon'da üretilen patatesin üzerindeki kaplama, kızardığında daha çıtır olmasını sağlıyor. Numune getirip denedik, müşterilerimiz daha lezzetli buldu."
Bu bir bakıma Çin'e patates ihracatı değil mi? Zuvin; "500 restoranda yılda 10 bin ton patates tüketiliyor. Yani, yılda 10 milyon $'lık patates ithalatı söz konusu olacak" diyor. Peki, başka ithal kalemleri olabilir mi? Bozkurt, Türkiye'den Çin'e ithalatına çaba harcadıkları bir ürüne daha dikkat çekiyor; "Türkiye'den Çin'e dondurma için süt ithal etmek istiyoruz. Bunun için iki ülkenin ilgili devlet kurumları görüşmelerini yürütüyor."
Kapı açılırsa sütün nereden alınacağı da şaşırtıcı; "Acıpayam'daki Ata-Sancak tesislerinden alacağız. "TAB Gıda, Burger King China'yı 3 yıl önce devralırken, ilk hedefi Türkiye'deki yönetim başarısını oraya taşımaktı. Restoran sayısının 3 yılda 500'ü aşması, hedefin tuttuğunu gösteriyor... Buna şimdi de Afyon'dan Çin'e patates ihracatı ekleniyor.
Eğer Çin kapıyı açarsa, buna sütün de eklenmesi bekleniyor... Çin, farklı bir ülke... Herhangi alelade bir şeyi alıp 1,4 milyar ile çarparsanız, bu şey fevkalade olur. Buna Çin çarpması diyebiliriz. Zuvin ve ekibinin bu başarıları Çin ölçeğinde küçük olsa da Türkiye'deki girişimcilerimize ilham oluşturacak öyküler taşıdığı kesin.

3 yıl önce Burger King China'yı devralan TAB Gıda, 2018'de 1000 restorana ulaşmayı hedefliyor. Ümit Zuvin, restoranda yönetenler dahil herkesin Çinli olduğunu söyledi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA