Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Lahor Türkiye’yi ayakta karşıladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pakistan’da görkemli ve coşkulu bir şekilde karşılandı. Mecliste yaptığı konuşma sık sık alkışlarla kesildi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ın Pakistan seyahatinde, İslamabad'dan sonra Pencap eyaletinin başkenti Lahor'a uçuyoruz.
Pakistan Başbakanı Navaz Şerif'in bu kentte verdiği akşam yemeğine katılacağız.
Yıllardır benzer gezileri izlerim.
Meslek hayatımda bir heyete böylesine görkemli ve coşkulu karşılama görmedim.
Havaalanından yemeğin verileceği Lahor Kalesi'ne olan güzergâhı, eskortlu heyet süratinde yarım saatten fazla sürede aldık. Yol boyunca Pakistan'ın yeşili ile bayrağımızın kırmızısı, adeta her yerde idi.
Gecenin ilerleyen saatinde Lahorlular sokaklara dökülmüş, yerel danslarını yapıyor, elindeki telefonlarla konvoyu fotoğraflıyor, tezahürat yapıyor ve adeta kırmızı-yeşil led lambalarından yağan ışık seli altında yol alıyoruz.
Tarihi kalenin güllerle bezenmiş bahçesinde dev sahne kurulmuş, ülkenin dünyaca ünlü şarkıcıları Hadika Kiani, Ahtar Cihan ve Arif Lohar gibi sanatçıları sahne alıyor.

***


İslamabad'a DEİK çıkarması

İslamabad'daki Serena Hotel, Türk heyetini ağırlarken salonlarında yoğun görüşmeler yaşandı. Dış ekonomik İlişkiler Kurulu'nun (DEİK) üyeleri de bu ülke ile dış ticaret hacmini, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın verdiği hedefe, 1 milyar dolara çıkarmak için çoklu temasta bulundular.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İslamabad'dan ayrılmadan önce Pakistan Başbakanı Navaz Şerif'le birlikte 30 kişilik bir işadamı grubuyla görüştü.
Görüşmede Erdoğan'a Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci eşlik etti. Görüşmeye katılan Türk işadamları şöyle:
Ömer Cihad Vardan (DEİK Başkanı), Mithat Yenigün (Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı), Nuri Albayrak (Albayrak Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı), Atilla Yerlikaya (Türkiye- Pakistan İş Konseyi Başkanı-Coca Cola İçecek İcra Kurulu Üyesi), Hakan Bulgurlu (Arçelik CEO'su), Beyazıt Akyüz (Karadeniz Holding Yönetim Kurulu Üyesi), Ahmet Hamdi Atalay (Havelsan Genel Müdürü), Nihat Özdemir, Cengiz Özdemir (Siyah Kalem Yönetim Kurulu Başkanı), İlker Aycı (THY Yönetim Kurulu Başkanı), Sinan Ak (Zorlu Enerji Genel Müdürü), İsmail Gülle (İTHİB Başkanı), Haluk Bayraktar (Baykar Makina Genel Müdürü), İhsan Şahin (Sıla Sağlık Grubu), Mustafa Menkü (BMC). Erdoğan, görüşmede Arçelik'in Pakistan'lı Dawlance'i 243 milyon dolara satın aldığını hatırlatıp ekledi:
"Anadolu Grubu'nun büyük ortağı olduğu Coca-Cola İçecek, 500 milyon doları aşan yatırım ve 6 fabrikasıyla Pakistan'da üretim yapıyor. Albayrak Grubu katı atık yönetimi ve metrobüs işletmesinde, Zorlu Grubu da enerjide başarılı işlere imza atıyor."

***


Pakistan Meclisi'nde tarihi anlar

Cumhurbaşkanı'nın Pakistan Parlamentosu'ndaki konuşması, iki ülke arasındaki derin bağları ve gücünü hatırlamamızı sağladı. Tarihi referansları ve yakın geçmişte yaşadıklarımızı özetleyen Erdoğan'ın konuşması sık sık alkışlarla kesildi. Tarihi oturumu izlerken, alkış şekli dikkatimizi çekti. Parlamenterler avuçlarıyla sıra kapaklarına vuruyordu. Erdoğan'ın an çok tezahürat gören sözleri ise Keşmir'e verdiğimiz destek ve 15 Temmuz'la ilgili anlattıklarıydı.

***


Uçak koltuğunda ihracatçı oluyoruz

Dev bahçenin dev ekranlarından yansıyan görüntülere arada sırada protokol masasında yan yana oturan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Pakistan Başbakanı Navaz Şerif'in görüntüleri geliyor. Bir ara THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı'yı aralarında otururken görünce, Semerkant yolunda neler konuşulduğunu öğrenmek istedik.
Erdoğan, Aycı'yı Navaz Şerif'le aralarına oturtup, girdikleri ihaleyi anlatmasını istedi. Aycı, Pakistan Hava Yolları'nın uçak koltuğu ihalesine girdiklerini belirtip, devam etti; "THY'nin Kibar Holding'e bağlı Assan Hanil'le ortak olduğu TSI Uçak Koltuk Üretimi A.Ş., Pakistan Hava Yolları'nın filosundaki Boeing 777-300 ER uçaklarının ekonomi koltukları için açtıkları ihaleye girdi. Bu ihalede desteğinizi bekliyoruz. İhale 15-20 milyon dolarlık ama önemi parasal değerinden daha fazla… Bu ihaleyi alırsak uçak koltuğunda ihracatın kapısı aralanmış olacak.
İhalede dünyanın belli başlı koltuk üreticileri yarışıyor. 3-4 önemli oyuncunun olduğu sektörde bizler, üçte bir daha ucuza, daha hafif ve daha fonksiyonel koltuk üretme kabiliyetindeyiz. Ancak sorun bu pazardaki tekellerin ve onları destekleyen Boeing ve Airbus gibi dev üreticilerin tutumu. Eğer bu ihaleyi kazanırsak, bize hayati referans oluşturacak."

Ortak şirket kuralım

Aycı, fırsatı bulmuşken Navaz Şerif'e bir hedefini de söyledi:
"Pakistan Hava Yolları ile THY'nin ortak bir şirket kurarak ülkenizde iç hatlarda hizmet vermesini isteriz."Aycı'dan Navaz Şerif'in bu teklife kapıyı açık tuttuğunu öğrendik; "Bu konudaki planınızı bana yazın, Pakistan Hava Yolları yönetimine konuyu incelemelerini söylerim. Sonra oturur konuşursunuz." Gerek İslamabad'daki görkemli karşılama gerek Lahor'da gece boyu heyetimize gösterilen sıcak ilgi, ülkelerimiz arasında tarihten gelen dostluk genini bir üst mertebeye taşıdığımızı gösteriyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA