Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Zihin ‘dolar’sa kur yükselir

Neyi konuşursan onu büyütürsün… İnsan zihni neye hazırsa onu duyar. Aklına koyduğunu görür, diline doladığını tercihi haline getirir.
Küresel operasyonların odağındaki Türkiye'de dolar üzerinden ekonomiye yönelik algı operasyonları, tam da bunu yapıyor. İnsanların zihninde; "dolar acaba daha ne kadar yükselir?" sorusunu şekillendiriyor.
Tam da bu noktada doların yukarı doğru seyir izleyeceği "zehrini" beyinlere şırınga ediyor. Bir sonraki adımda dolarda meydana gelecek hareketlerde, yukarıya doğru olanlar üzerinden "algıda seçicilik" başlayacak, doların düşeceğine dair gerçekler belki de pek çokları tarafından ıskalanacak.
Peki, dolar ne olacak? Bu sorunun nokta cevabı olamaz. Dolar bu; çıkar da iner de. Ancak sürece bakınca geleceğe dair "tutarlı" tahmin yapmak pekâlâ mümkün…
Ancak; FETÖ'nün finansal çetesinin hazırladığı dolar videoları, sosyal medyada servis ediliyor, suni gündem oluşturup dolar üzerinden "korkular" tetikleniyor.
Doların yurtdışında tırmanacağı yeni doruk kalmadıFED'in atacağı adımlar şekillendi, fiyatlandı. Trump'un izleyeceği politikalar şekillendi, fiyatlandı.
Avrupa Birliği'nin Türkiye ile ilişkilerinde genel tutum şekillendi, fiyatlandı.
Küresel durgunluk şekillendi, fiyatlandı.
Bu şartlar altında doların içerideki hareketi, dışardaki gelişmeler "aşağı doğru seyir" içerse de sırf bizim zihin yapımıza yerleştirilen korku virüsleri yüzünden farklı şekillenecek. Asıl korkmamız gereken, doları kendi zihinsel tutumumuzla daha da tırmandırmaktır.
Önümüzdeki süreçte doların aşağı doğru seyredeceği ortamda "liraya geçiş" kampanyalarına karşı duyarsız davranmak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "yine teğet geçecek" sözünü benimsememek, dolar sohbetiyle yatıp döviz sohbetiyle kalkmak, fiyatını belirlemede en önemli etken haline gelecek. Aman dikkat.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA