Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Irak petrolünde yolculuk nereye?

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Petrol Bakanlığı açıkladı da, öğrenme şansını yakaladık! Kuzey Irak'ın iki lideri, biri Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, diğeri ise Bölgesel Kürt Yönetimi Lideri Mesud Barzani, zengin oluyor.
Çünkü Irak Ulusal Hükümeti, Kuzey Irak petrolünün Kerkük hattına bağlanıp Yumurtalık-Ceyhan hattı üzerinden dünya piyasalarına taşınmasına izin vermiş. Böylece Barzani ve Talabani'ye ait bölgelerdeki petrol dünya piyasasına çıkıyor.
İzni, Irak Milli Petrol Şirketi SOMO verdi.
Tamam da Türkiye'de hangi şirket, Kuzey Irak petrolünün taşınmasına "Tamam" dedi. Mübarek iş, devlet sırrı gibi saklanıyor. Sinek küçük mide bulandırır. İş çok doğru ama şekilde çok ciddi yanlışlık var!!!
Bizden söylemesi.

***

Kuzey Irak'taki iki bölgeden Türkiye'ye petrol taşınması olayını çok önemsiyoruz. Türkiye ile Irak arasında yepyeni bir yolculuk başlıyor. İşin Türkiye açısından üç önemli boyutu var.
* İlki: Artık Türk yatırımcılar, komşu ülkelerden petrol çıkartıp, çıkan petrolü kendi boru hatlarıyla Türk limanlarına taşıyor. Böylece kendi limanlarımızdan bizzat dünya piyasasına petrol ihraç etmeye başlıyoruz.
* İkincisi: Dünya petrolünün yüzde 10'unu elinde tutan Irak ile Türkiye arasındaki bu ilişki, gelecekte Irak petrolünün dünya piyasalarına daha fazla akacağına işaret ediyor. Bütün yollar AB'ye giden gaz yolunun Irak'tan geçeceğini gösteriyor.
* Üçüncüsü: Türkiye ve Irak, artık gaz oyununda bundan sonra ABD ile birlikte "Evet" diyecek. Bölgede tüm dengeler değişecek. Çünkü Batı'ya açılan her yolun başında Türkiye duruyor. Kabul edelim ki, iki ülke arasındaki ikili ilişkilerde ekonomi ve ticaret geliştiği sürece siyaset bir o kadar geriliyor.
***

Oyunun adı, "Kazan kazandı."
Oyunda yer alan dört taraf, "Irak, Türkiye, ABD ve Irak'ın komşuları" iyi irdelenmeli. Çünkü oyun bitmedi. Her ülke kendi oyun planıyla yola devam ediyor.
Diyeceksiniz ki; "Şimdilik bu oyunda kim kazandı? Çoğu stratejist, "Tartışmasız Türkiye" diyor. Türkiye, ABD'nin Irak'tan çekileceğini açıklamasıyla birlikte Irak'a el verdi. Yeni duruma uygun politika geliştirip, yepyeni bir oyun planıyla yolculuğa çıktı.
Ancak ortada Kandil Dağı ve terör gibi çok ciddi bir sorun var. Bu durumda PKK ne olacak? PKK Irak'ta bitti mi? PKK yalnızlaştırıldı mı? PKK'nın tasfiye süreci başladı mı? Zenginleşmek isteyen Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi şimdi ne yapacak? Irak petrolünde yolculuk nereye? Bu gelişme Türkiye'yi karıştıracak.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA