Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

3G abonesi devede kulak!

Geleceğin ekonomisinin 'akıl peri' yıllar önce kuruldu. Artık hiçbir ülke, hiçbir insan yeni sistemin dışında kalamıyor. Bilgi, iş, ilişki ve iletişim modelleri baştan sona tanımlanıyor. Günümüzde akıl ve bilgiyi içermeyen bir ekonomik model "sürdürülebilir" değil! Türkiye'de akıl peri temsilcisi sayılan GSM şirketleri Turkcell, Avea ve Vodafone, kâr etmek için deli gibi çırpınıyor!
Niye mi? Çünkü GSM sektörü çok dinamik. Düzenli yatırımla beslenmesi gerekiyor. Şirketlerin yatırım yapmaları için kâr etmeleri şart. Gelin görün ki, şirketler artık çok kâr edemiyor....

* * *

Aboneler her zaman ucuz konuşmak, şirketler ise bol hizmetle daha çok para kazanmak ister!.. Nedense bu sektörde şirketler, tam para kazanıp işin keyfini yaşayacakken, "Her yöne tarife!" diyerek kendi ayaklarına kurşun sıktılar. Paket üzerine paket açıp, 2G dediğimiz eski teknolojiyle vatandaşı daha ucuza konuşturmanın peşine düştüler! Bu sayede kârlarını erittiler.
Yetmedi.
Rekabetin tırmandığı bir dönemde üçüncü nesil (3G) teknolojiye geçtiler.
Tam bir yıl önce başlayan 3G yolculuğunda durum iç açıcı değil. Burada en büyük sorumluluk Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na (BTK) ait. BTK, altyapıyı oluşturmada hızlı davranamadı. Düzenlemeler gecikmeli yapıldı. Diyeceğimiz, 3G yolculuğunda BTK vatandaşa ulaşacak mevzuatta, operatörler, "Ucuz tarife" didişmesi yüzünden 3G'yi sınıfta bıraktı.

* * *

Teknoloji demek para demek. GSM operatörleri yeni teknolojiye yolun başında "1 milyar lira" lisans ücreti ödediler. Yatırım için en az 1.5 milyar lira harcayacaklar. Çünkü operatörlerin acil olarak 3G abonesine ihtiyacı var. Oysa Türk halkı ikinci nesilde bekliyor. 65 milyona yakın GSM abonesinin olduğu sektörde 54 milyona yakın abone hâlâ eski teknolojiyi kullanıyor.
BTK'nin ilk çeyrek verilerine göre sadece "9 milyon abone 3G!" dedi. 3G abonesi devede kulak. GSM şirketleri Türkiye'yi 3G alanına almaya, bir taraftan da eski nesile yatırım yapmaya çalışıyorlar. Bu büyük bir çelişki. Dolayısıyla pazar büyümüyor, istihdam artmıyor. Operatörler istemedikleri halde artık olmayan paralarla eski teknolojiye yatırım yapmak için duvara tırmanıyor.
Açıkçası, "3G gelecek dertler bitecek!" diyen sektörün hali fazla söze gerek bırakmıyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA