Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Emekli cenneti kıvranıyor

Azerbaycan'da Türk bayrağı yasaklanmış!.. İnternet siteleri öyle diyor. Gayriresmi sebep olarak Türkiye'nin Ermenistan'a yakınlaşması gösteriliyormuş! Diğer adla "Ermeni açılımı!" Dengeler çok hassas... Malum, diplomatik zafer dengeyle sağlanıyor. Kıbrıs da öyle! Çözümsüzlüğün bunalttığı KKTC hızla çözüm arıyor. İzolasyon ve ambargo herkesi canından bezdirmiş. Hükümetin işi zor mu zor. Kuzey'e adım atsan 'Güney' incinir, Güney'e adım atsan 'Kuzey' incinir.
Bu öyle bir çözümsüzlük ki, dev küresel şirketler bile boyun eğmiş, farklı çözümler üretmiş.
Mc Donald's olmuş, BigMac...
Vodafon, Telsim
olmakta ısrar ediyor.
Burger King'in adı Burger City.
Liste uzayıp gidiyor.
Çözüm üretmesi gerekenler ise yıllardır milliyetçi söylemle yola devam ediyor ve Türkiye'nin tepkisini çekiyor.

***

Biz, bu kadar lafı niye söyledik?
Çözümsüz Kıbrıs'a yatırımcı gelmiyor!..
Böylesine dev bir soruna KKTC'nin Maliye Bakanı Ersin Tatar, bakın nasıl yanıt veriyor: "Bir buçuk yıl önce iktidara geldik. 500 milyon lira açık veren bütçeyi devraldık. İç borç stoku 2.5 milyar TL'ye dayanmıştı.
Yüzde 30'a ulaşan faizle bankalardan borç alınmış. İç borç stokunu dikkate aldık, acı ilacı içtik. Şimdi kemer sıkıyoruz. 2011'de gelirimizde yüzde 15'lik artış olacak. 37 bin emeklimiz var. 3 bin TL'ye kadar geliri olan emeklilerden vergi almıyoruz."
Emekli cenneti KKTC kıvranıyor, adil bir düzen kurmak istiyor. Kuzey'de ve Güney'de sendikal örgütlenme çok güçlü.
Hükümetler, sendikalarla boğuşuyor.

***

KKTC Hazinesi 5-6 kara deliği kapatmaya uğraşıyor.
120 milyon dolar borcu olan Kıbrıs Türk Hava Yolları'nın durumu ortada. Bakan Tatar, "KTHY, Atlasjet ile Pegasus'un rekabetine dayanamadı. Bu iki şirket fiyatları dibe çekince KTHY zora girdi. KTHY ile THY yakında masaya oturacak. Yanı sıra incelenmesi gereken Ümit Utku dosyası var" diyor.
Doğu Akdeniz Üniversitesi, Elektrik İdaresi gibi pek çok kamu kuruluşu çok ciddi borçlu.
Kuzey Kıbrıs, Türkiye'den 3 yıllık protokol kapsamında 2.8 milyar TL almış. Olmayan su ve elektrik sorununa çözüm arıyor. Türkiye, adaya su yatırımı için 450 milyon, elektrik için 200 milyon dolar ayırmış. Kasımda Antalya'da yapılacak barajın temelini Başbakan Erdoğan atacak. Bu dönemde Kıbrıs'ta mülkiyet hakkı konusu da çok tartışılacak.
Çözüm uzak değil...
Kuzey, ayakları üzerinde durmayı öğreniyor.
Ada'nın IMF'si olmuş Türkiye ise siyasi ve ekonomik yükten kazasız belasız sıyrılmaya çalışıyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA