Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Sıcak para gözden düştü!

Ülkemiz iyi. Hazine'miz borçlanıyor.
Borsa iyi performans sergiliyor.
Fakat İMKB'de yerli kurumsal aktörler etkin değil. Biz de portföy yönetim şirketlerinin durumunu Egeli&Co'nun Yönetim Kurulu Başkanı Tan Egeli'ye sorduk.
Portföy yönetim şirketleri niye etkin değil?
- Hisse senedi piyasasında kurumsal yatırımcı kavramı henüz oturmadı. Hâlâ berberlerle kahvelerde konuşulan tüyolarla yatırım yapıyor. Profesyonel danışmanlara gidilmiyor.
Profesyoneller, geçmişte yatırımcıyı zarara uğratmadı mı?
- O dönem kapandı... SPK, doğru işler yaptı. Artık yatırım yapmak isteyen için yol belli. Yatırımcı, portföy yönetim şirketine geldi, hem o şirketle, hem de Saklama Bankası'yla ayrı ayrı sözleşme imzalamak zorunda. Hesabı, Saklama Bankası açıyor, portföy şirketleri sadece vekillik yapıyor.
Türkiye'nin kredi notu artmalı mı?
- Kesinlikle...
Gelişmekte olan ülkelere fonların yüzde 15'i akıyor. Türkiye'nin aldığı pay, yüzde 4-8 arasında. Bazı fonların, yatırım yapılabilir ülke notu artmayan ülkelere yatırım yapması yasak. Notumuz artarsa bu fonlar bize gelecek... Payımız 2 kat artar.
Dolar/euro ve dolar/TL paritesi ne olur?
- Geçmişte TL'nin değerli olduğu konusunda hemfikirdik. Son aylarda TL hızla değer yitirdi. Dolar/TL paritesinin artık 1.48'leri görmemesi lazım.
Sıcak para akışı sürer mi?
- Sıcak para ivme kaybetti...

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA