Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Uyumak yok yola devam!

Portekiz, beklenenden daha iyi borçlandı da dünya derin bir nefes aldı. Borçlanma ihalesinden önce AB'nin aldığı tedbirler işe yaradı. Zaten bu tedbirlerle ilgili piyasalara yansıyan kulis haberleriyle birlikte, borsalar bir gün öncesinden yükselmeye başlamıştı.
Alınan tedbirleri hatırlatalım:
Borçlanmadan bir gün önce Japonya, yüzde 20 tahvil alacağını açıkladı.
AB Merkez Bankası piyasaya girdi. İrlanda ve Yunanistan'a ait tahvilleri aldı.
AB Kurtarma Fonu'nun 1 trilyon euroya yükseleceği sinyali verildi. Çünkü fonda para kalmamıştı. 440 milyar eurodan oluşan fonun 240 milyar eurosu İrlanda ve Yunanistan'ı kurtarmak için kullanıldı. AB, 200 milyar euro ile düzenli tahvil alıyor.
Ayrıca İspanya ve İtalya'da kriz bekleyenler, euro ve banka hisseleri sattı.
Bu satışlar, borsaların ve faiz piyasasının yükselen tansiyonunu düşürmeye yetti.
Nedense, "Portekiz'e destek olurum" diyen Çin'in sesi çıkmadı.
Çünkü ihaleden bir gün önce Çin, AB'den "Bana uyguladığınız yüksek eski teçhizat yasağını kaldırın" dedi, İngiltere buna sert çıktı. Ortalık gerildi!

***

Buna rağmen Portekiz yüzde 7'den değil, 6.7 faizle borçlandı. Tahvillerin yüzde 80'i yabancı yatırımcılara satıldı. Böylece Portekiz rahatladı.
Peki, iş bitti mi?
Ne gezer...
Yatırımcılar, İspanya ve İtalya korkusuyla sarsılıyor... Artık İspanya ve İtalya'nın borçlanmasına odaklanacağız. İspanya büyük ekonomi, küçük bir sarsıntı AB'yi bile sallar.
"Domuzcuk" denilen ülkelerden İrlanda ve Yunanistan'ın durumu ortada. Portekiz'i ipten çekip aldılar. Bakalım ne olacak? Bize göre, uyumak yok, yola devam!..
Zaten Atina Borsası'nda da Gürcü yatırımcılar cirit atıyormuş.
Gürcü şirketleri, açık deniz balıkçılığı yapan şirketlerin hisselerini topluyor.
Rota İMKB'ye çevrilir mi..?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA