Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Turkcell için kritik tarih: 21 Nisan

Dünyanın ir ucundan diğer ucuna mesaj atıyorsunuz. O mesaj hasretlikleri, derdi, tasayı bitiriyor. İletişim kuruyorsunuz. İletişim hayat... Peki, iletişim kurduranlar iletişim kuramazsa ne olur? Kavga olur, sorunlar kangrene dönüşür. Milli şampiyonumuz Turkcell'in Türk, Rus ve İsveçli ortakları arasındaki kavga, tam bir iletişimsizlik eseri. Üç ortak dünyayı konuşturuyor ama kendileri konuşup anlaşmakta zorlanıyor.
Türk ortağın açıklamaları pek çok kez basına yansıdı. Biz de Rus ortak Altimo'nun "bir numara"sıyla Moskova'da buluştuk. Altimo'nun CEO'su Aleksy Reznikovic'le görüşmemizden beklemediğimiz bir tavır çıktı.
İşte sorular ve cevapları:
Turkcell Türk markasıdır, Türk kalmalıdır! Ne diyorsunuz?
Altimo, Türkiye'deki en büyük yabancı yatırımcılardan biri. Altı yıl önce Turkcell'e 3.2 milyar dolar yatırdı.
Parçası olmaktan mutluyuz. Turkcell, Türkiye'nin milli şampiyonudur. Bu başarı artık yurtdışına açılımla sürmeli.
Turkcell'in dünya şampiyonu olmasını istiyoruz.
Küçük ortak olarak yola devam mı?
Turkcell'de kalmaya kararlıyız. 10 yıl önce Vimpelcom'un yüzde 31'ine sahip küçük bir Rus şirketiydik. Bugün Mısırlı Orascom, İtalyan Wind Telekom, Turkcell'deki payımızla birlikte dünyanın beşinci büyük telekom şirketiyiz. Bize göre, Turkcell'deki yatırım stratejik açıdan da önemli.
10 yılda kaç şirket aldınız? Hızlı büyümenin nedeni agresiflik mi?
10'a yakın... Altimo yatırım yaptığı şirketleri yönetmez ve kontrol etmez. Ortaklar şirketi yönetmediğinde başarının geldiğine inanırız. Yönetimde en iyi yol bağımsız üyelerdir. Büyük ortakların uzlaşamadığı konularda bağımsız üyeler karar alır, böylece işler kilitlenmez.
Bu nedenle SPK'nın şirket yönetimlerinde bağımsız üye sayısını üçe çıkarma tavsiyesini destekliyoruz.
Peki sorun ne?
Turkcell yönetiminde altı üye, bir de bağımsız üye var. Bağımsız üye aynı zamanda yönetim kurulu başkanı olan Colin Williams, maalesef SPK'nın bu tavsiyesini desteklemiyor. Büyük ortak TeliaSonera'nın "Yönetim kurulu dokuz üyeden oluşsun, üç üye de bağımsız olsun" önerisini reddetti. Bunun nedeni Çukurova Holding'in yönetimde etkisini kaybetmek istememesi...
Bu tavır niye yanlış olsun!.. Küresel kriz sizi ekonomik milliyetçi yapmadı mı?
Niye olalım ki!.. Bizim patron krizde servetinin dörtte birini yitirdi.
Genel kurulda yönetimle yola devam mı?
Williams hariç, 6 üyeyle yürümek istiyoruz. 21 Nisan'da da genel kurul olacağını ve geçen ekimde olağanüstü genel kurulda yaşananların olmamasını umuyoruz. Çukurova Grubu'nun genel kurulu engellemek için önümüze koyacağı başka numaralar bize sürpriz olmaz! Umuyoruz ki, bu genel kurul Türk hükümetinin güvencesi altında gerçekleşir.
Şirketin yüzde 35'i halka açık; temettü dağıtacak mı?
Karar alınacak. Amacımız temettü ile para kazanmak değil. Maalesef şirket uzun süredir ortaklar savaşına sürüklendi. Savaş, kendi içimizde büyük sorun değil ama küçük ortakların yönetimde temsil edilmemesiyle birleşince büyüdü.
Küçük yatırımcıya yönetimde koltuk verilecek mi?
Amacımız bu. Biz, şirketin değeriyle birlikte, kendi değerimizi de artıracağız. Bağımsız üyeler yönetime girsin, Turkcell'i dünyada ilk 10'a sokarız.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA