Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Suriye'nin ateşi bizi de yakar!

Suriye'nin rejim yolculuğu 10 yılda ekonomik atağa kalkan şehirlerimizi altüst edecek!.. Bu ülkenin kaderi, ihracatçının yıldız şehirleri Gaziantep, K. Maraş, Hatay ve Mersin'i hiç tartışmasız çok etkileyecek. Hatta Konya'yı savurup atacak.
Niye mi?
Bu illerimiz Ortadoğu'ya ihracatı Suriye üzerinden yapıyor. Daha doğrusu Suriye karayoluyla Irak, Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerine mal satıyor. Gelinen noktada Suriye, bizim için hem önemli bir pazar hem de Ortadoğu'ya açılan en önemli ihracat kapısı...
10 yıl önce ihracatımız 150 milyon dolar bile değildi. Bugün iki ülke arasındaki dış ticaret hacmimiz 2 milyar doları geçti.

***

Maalesef dış ticarette yeni hedef pazarlarımız ülkelerdeki rejim sıkıntısı yüzünden bir bir daralıyor. Suriye kapısının ise kesinlikle kapanmaması gerekiyor.
Ancak Türkiye seçime kilitlendi.
Siyasi partilerimiz seçim telaşında. Meydan savaşları olanca hızıyla sürüyor.
Hal böyle olunca, bir ayda onca insanın öldüğü Suriye sorunu, ister istemez geri plana düşüyor. Fakat kim iktidar olursa olsun, kucağında çok sıcak bir "Komşu Suriye" topu bulacak. O yüzden kaybedecek vaktimiz yok. Dersimizi çalışmalıyız.
En büyük görev Türkiye İhracatçılar Meclisi'ne (TİM) düşüyor. Nisan ayı ihracat rakamlarını G.Antep'te açıklayacak TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, acilen Suriye ve yeni ihracat pazarlarıyla ilgili "özel çalışma" yapmalı. Kamuoyuna, "Alternatif ihracat modeli" sunmalı.
***

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ve Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) gibi oluşumlar da TİM'e destek vermeli. Çünkü daralan pazarlara karşı yeniden açılan pazarlar için elimizi çabuk tutmalıyız. Rakamlar, Avrupa pazarının daha rahat olduğunu gösteriyor. ABD pazarı da öyle... Her iki pazar ihracatta yeniden "sigortamız" oldu. İhracatçıyı dara düşmekten kurtardı. Demek ki yapılacak çok iş var.
O nedenle, "Biz model ülkeyiz, rejim ihraç edeceğiz" türü boş açıklamaları bir yana bırakıp işimize odaklanmalıyız. Ticaret yapmalı, mal ve hizmet ihracatı için yarışmalıyız.
Hedefimiz daha çok ihracat, daha çok kapı!..

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA