Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Carettaların mavi gözlü meleği

Yaz günü güzel ve düşündüren cümleler kuralım. Biz yıllar boyu, sevdiklerimize selamımızı, turnalarla gönderdik. Onlar da erinmedi, taşıdılar. Hani hep o telgraf tellerinin üzerinde gördüğümüz leyleklerimiz var ya, bize, zamanın kalıcı olmadığını gösterdiler. Zamanı gelince göçüleceğini anlattılar; o beyaz yeleleriyle...
Şimdi göç yollarında devasa binalar, gökdelenler, beyinleri uyutmayan manyetik dalgalar var. İnsan rahata erdikçe doğanın rahatsızlığı artıyor; ara ara silkiniyor, biz ona "deprem" diyoruz. Biz ettik, biz bulduk diyoruz. Elimizde kalan miras az!..

***

Ortak miraslarımızdan biri de dünya harikası Caretta carettalar. Onların yumurta bırakma dönemleri, yaşadıkları, yaşattıkları, dünyanın sadece insanlara ait olmadığını gösteriyor. Caretta carettalar, Dalyan'da eskisi kadar huzurlu değil, Teknolojinin tehdidi altındalar. Peki, biz onları nasıl koruyoruz?
***

Bayan June Haimoff bizden biri değil. İngiliz. 1975'te teknesiyle Dalyan'a demir attı.
Atış o atış...
52 yaşında gönlünü kaplumbağalara kaptırdı. Zaman içinde köylüler, "Kaptan" diyerek O'nu bizden biri yaptı. Bugün 88 yaşında, mücadeleyi sürdürüyor. Yıllarca yumurta bırakmak için kumsala gelen deniz kaplumbağalarını izleyen Kaptan, bir anne şefkatiyle yumurtaları kuma gömdü. Öyle bir sevgi ki bu, sınırı aştı, İngiltere'ye ulaştı ve Kraliyet Nişanı'nı bile aldı.
Onun yaşam hikâyesini anlatmak Remzi Kitabevi'nden çıkan "Kaptan June ve Kaplumbağalar" kitabına haksızlık olur.
Ancak okuyunca, bir an esecek rüzgârla, dünyanın başka bir ucuna sürüklendiğinizi hissedeceksiniz.
Dalyan belki eski Dalyan değil ama hâlâ çok güzel.
Türkiye'nin hem ilk, hem de 14 Özel Çevre Koruma Bölgesi'nden biri.
***
Şimdi İztuzu Plajı'nda kumsaldaki yuvalar korunuyor, insanlar bilgilendiriliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlı Özel Çevre Koruma Kurumu'nun Birleşmiş Milletler'den aldığı destekle kaplumbağalar uydudan izleniyor. Rehabilitasyon merkezinde tedavi ediliyor.
Pamukkale Üni. Fen Edebiyat Fak. Biyoloji Bölümü Öğr. Üyesi Doç. Dr Yakup Kaska, Kaptan'ın en büyük destekçisi. Üç ay önce, "Kaptan June Deniz Kaplumbağaları Koruma Vakfı" nı birlikte kurmuşlar.
Kaptan'a ulaşmak zor değil. Çabalara destek vermek sizin elinizde... www.kaptanjune.net sizi bekliyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA