Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Küresel hesaplaşma

Nerede kalmıştık? Turkcell İletişim'de genel kurul sürekli erteleniyor. 21 Nisan'da yapılması planlanan genel kurulda üç ortak yine uzlaşamamış, sonuç alınamamıştı. Turkcell Holding'in yüzde 37.4 hissesine sahip büyük ortağı Telia Sonera ile diğer ortaklar Rus Altimo ve Çukurova Telekom, şimdiden gardını aldı, 11 Ağustos'taki genel kurulda kozlarını paylaşacaklar.
Türkiye'nin markası Turkcell, kıyasıya küresel bir hesaplaşmaya sahne olacak. İskandinav, Rus ve Türk ortak, bir dönem piyasa değeri 25 milyar doları gören ama bugün 13 milyar dolara inmiş, 63 milyon abonenin 34 milyonuna sahip bir şirketi nasıl yönetecekleri konusunda yol haritasını çizecekler. Malum, uzun süredir iki yabancı ortak, "Yönetim Kurulu değişmeli," diye bastırıyor.
İddia o ki, azınlık hisseye sahibi olmasına rağmen yönetimi elinde tutan Çukurova, biri yapılamayan, diğerinde de yönetim kurulu başkanının değişmediği genel kurulda ortaklarına karşı durdu. Bağımsız yönetim kurulu başkanının değişmemesi için elinden geleni yaptı. Yabancı ortaklar süreçten rahatsız. Yasal yollardan haklarını arıyor.

***
İşe bakın ki, böylesine sıkıntılı bir süreçte devam eden bir dava sonuçlanıverdi. Yüzde 13.22'lik Turkcell İletişim hissesinin sahibi Rus Alfa Holding'in telekom şirketi Altimo, 2007'de temerrüde düşen yüzde 13.70 oranındaki Çukurova Telekom'a ait hisseleri almak için dava açmıştı.
Uzun süredir rotası British Virgin Adaları'na çevriliydi. Derdi şuydu: "Turkcell'e ortak olurken yüzde 13.22'lik hisseyi satın aldım. Yüzde 13.70'lik Çukurova Telekom hissesine karşılık ise 1.7 milyar dolar borç verdim, 350 milyar lirası ödendi. Kalan 1.4 milyar dolarlık borç yüzünden Çukurova, 16 kez temerrüde düştü. Dava yolunu seçtim. Elbette alınamayan temettü de var."
Turkcell'in yüzde 33'ü halka açık. Hisseler, İMKB'de ve New York Borsası'nda işlem görüyor. Küçük hissedarları var. Üstelik bir ara piyasa değeri 25 milyar dolara kadar çıkmıştı. Çok değil altı yıl önce can ciğer kuzu sarması olan iki ortak şimdi düşman kardeşleri oynuyor. Niye uzlaşmaya gidilmiyor da, dava yoluyla hak aranıyor?
***
Altimo'nun yöneticileri diyor ki: "Biz, iki şeyi ispatlamak istedik..." Peki bu iki konu ne? Yanıt net: "Çukurova Telekom'un temerrüde düştüğü ve bu temerrütten dolayı yüzde 13.70'lik hisseye el koyma hakkına sahip olduğumuzun bir kez daha ispatlanması."
Hatırlatmakta yarar var. Altimo'nun 2007'de açtığı iki dava aynı anda görüldü. İlk karar geçen yıl gelmiş, üst mahkeme, "temerrüde düşen hisselere el koyma hakkını" onaylamıştı. İki hafta önce de "temerrüde düştü" davası sonuçlandı. Bu karar karşısında Çukurova Grubu vakit kaybetmedi. İngiltere'de en üst mahkemede temyize gitti.
Diyeceğimiz o ki, kılıçlar çekildi. Dava en erken altı ayda sonuçlanır. Böylece Türkiye'nin markası Turkcell, bir yıl içinde yılan hikâyesine dönen patronların hisse savaşından kurtulup, "yola devam" demek için nefes alır.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA