Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Kapalıçarşı'dan esinlendiler

Dün itibariyle hiçbir başarı övüncümüz olamaz. Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in "Anayasa sevinci kursağımızda kaldı" sözü yaşadığımız acıyı en iyi şekilde yansıtıyor.
Başarıda hüznü yaşayan kurumumuz da, insanımız da çok. Koç Holding bunlardan biri. Ne olursa olsun hayat sürüyor.
O yüzden bugün size Koç Holding'in kurucusu Vehbi Koç'un 1955'te ilk kurduğu şirketlerden biri olan Koçtaş'ı anlatacağım.
Koçtaş, kurulduğunda perşembe pazarında kiloyla çivi, demir, hırdavat, nalburiye malzemeleri satan bir dükkân... Bugün 19 ilde 190 bin metrekarelik alanda 35 mağazası, 3 bin çalışanı, 1 milyar liralık satış geliriyle organize ev güzelleştirme pazarının açık ara lideri.
Üstelik Avrupa'nın birinci, dünyanın üçüncü büyük ev güzelleştirme şirketi Kingfisher ile 10 yıldır ortak. Bu ortaklığa imzayı Kingfisher'in CEO'su Ian Cheshire atmış. Diyor ki, "Koç bizim için rüya gibi bir partner..."
Çünkü bu şirketin dünyada ilk ve tek ortağı Koç. Türkiye'nin büyüme hızı, nüfusu ve haliyle pazarın yapısı, 8 ülkede 900 mağazası, 80 bin çalışanı olan küresel devi etkilemiş.

***

Peki, ne oldu da Koç'un uyuyan devi Koçtaş 10 yıl önce koşmaya başladı?
Her şeyden önce ortadaki başarı, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç'a ait.
Bir kere 10 milyar dolar olduğu tahmin edilen organize ev geliştirme perakendesine inandı. Profesyonellerinin arkasında durdu. Şirketi holding geleneğine uygun yapılandırdı. Yabancı güçlü bir ortakla yola çıktı. Bu yaklaşımı, Koç Holding CEO'su Turgay Durak, "Yeni nesil Koçtaş'ı yaratırken Kapalıçarşı'dan esinlendik. Ürünlerimizin yüzde 85'i yerli" diye özetliyor.
Yerli üreticiyi kucaklayan, rekabetçi, kendi ustasını yetiştiren ve bize uygun yaratılan model bu.
Model Türkiye'de işliyor, acaba bir başka ülkede işler mi? Koçtaş, talep üzerine Erbil'e ihracata başladı; oradaki personeli eğitti. Şimdi satış ve servisle ilgili sonuçları bekliyor. Görünen o ki, eğer model işlerse yakında Erbil, Koçtaş mağazaları ile tanışacak.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA