Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Fransa rol model Türkiye'den niye rahatsız!

Bu sıkıntıyı ilk defa mı yaşıyoruz sanki!.. İsviçre yıllar önce benzer yasayı onayladığında İşçi Partisi lideri Doğu Perinçek, soluğu bu ülkede almış ve tek başına "Soykırım yapmadık" eylemi yapınca da hakkında dava açılmıştı. Dava hâlâ Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde sürüyor.
21 ülke aynı yolu seçmedi mi?
Hep sustuk...
İşte şimdi Fransa yapacağını yaptı.
Meclisi, "Soykırım İnkârını Cezalandıran" tasarıyı onayladı.
Sürpriz yok.
Her şey beklediğimiz gibi oldu.
Biz, İsviçre'ye veya diğer ülkelere ne yaptık ki, Fransa'ya yapalım? İsviçre sürecini hep beraber seyredip hep beraber susmadık mı? Şimdi bağırıp çağırıp, kakofoni yaratıyoruz. Buna gerek yok. Önemli olan ilkesel duruş ve ilkesel duruşların devletlerin küçüklüğü veya büyüklüğü ile de bir ilgisi yok.

***

Stratejist Mete Yarar, "Ermeni sorunu hem Türkiye, hem de Fransa için bir iç politika malzemesi değil, dış politika malzemesidir. Fransa ve Türkiye birçok alanda birbirine rakiptir. 10 yıldır iki ülke arasında çok ciddi rekabet yaşanıyor. Buna dikkat edelim" uyarısında bulunuyor.
Örnek veriyor:
Fransa, yeniden NATO'nun askeri kanadında yer almak istediğinde Türkiye'nin çekinceleri yüzünden çok sıkıntı yaşadı, bunu unutamıyor.
Türkiye, AB yolculuğunda kurucu iki üyeden biri olan Fransa'nın hep engeliyle karşılaştı. Çok kırgın.
Enerji diplomasisinde Türkiye ve Fransa bir türlü kozlarını paylaşamıyor. Fransa, Nabucco projesinde yer almak istedi, vize vermedik.
En önemlisi, yeni ekonomik düzen kurulurken kritik Afrika açılımında Fransa, karşısında hep bizi buldu.
Bu Fransa aynı zamanda rakibimiz olan Yunanistan, Kıbrıs Rum Kesimi ve bir parça Suriye gibiülkelerin en büyük silah tedarikçisi.
Başka söze gerek var mı?
***

Fransa'da 2012'de seçim var.
Hepimiz Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin Ermeni oylarını almak için böyle yaptığını düşünüyoruz. Oysa Ermeni oylarının seçime etkisi, toplamda 1.5 puan bile değil. Sarkozy gibi bir politikacı seçime bu kadar az katkı yapacak bir sonuç için Ermeni sorununu niye iç politika malzemesi yapsın? Ayrıca tasarıyı gündeme getiren sadece Sarkozy de değil!
Fransa'daki bütün partiler tasarıyı gündemde tutmak için adeta yarıştı.
Sözü uzatmayalım.
Olayın özünü atlamayalım.
Fransa'nın Türkiye'nin bulunduğu yerden bir üst basamağa çıkmasına tahammülü yok, demokrasi standardını yükseltmesini tescil etmek istemiyor. Eğer Türkiye AB'ye girerse, laik, demokratik ve Müslüman bir ülke olarak bir model yaratacak ve Afrika ile Ortadoğu'nun ilgisini çekecek. İster istemez bu pazarların gözde ülkesi Fransa'nın yıldızı kayacak.
Zaten olan da bu.
Sorarım size, "Demokrasinin beşiğiyim" diyen bir ülke, Türkiye'nin model yaratan ülke olmasına izin verir mi?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA