Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Borçlu Kartal Kanarya'ya imreniyor

Futbolun üç büyüğünden Aslan'ın ve Kartal'ın pençesinde yüklü borç var! Büyük transferlerle bol harcama yapan Beşiktaş ve G.Saray, oynanmayan maçın ipotekli geliriyle yenilik arıyor. Oysa her iki takımın toplamı 270 milyon lirayı bulan özkaynakları ekside! Giderler doğru yönetilemediği için gelirler çoktan bankalara temlik edilmiş, deniz bitmiş.
İşte bu ayın 26'sında mali genel kurulunu yapacak olan Beşiktaş'ta dananın kuyruğu kopacak. Rekor kıran borçlar yüzünden başkan Yıldırım Demirören zor bir sınavdan geçecek. Kartal aynı gün şampiyonluk yolunda en önemli rakibi G.Saray'la da derbi oynayacak.
Derbi tarihi tesadüf mü?
Yönetime yakın olanlar, "Tamamen tesadüf" diyor ama çoğu delegenin kafası karışık. Geçmiş dönemlerde böylesi kritik genel kurulların yapıldığı gün, önemli maçların oynandığını söylüyorlar. Kongrede bütçenin ibra edilmeyeceğini iddia ediyorlar.
Acaba Cimbom'un bir önceki başkanı Adnan Polat'ın başına gelenler bu kez Demirören'in başına gelir mi?

***
Beşiktaş'ın dikiş tutmayan bütçesinde temel sorun ne? Baştan belirtelim. Beşiktaş çok doğru bir modelle halka açıldı. Fakat yöneticileri bir türlü giderleri yönetemediği için 2002'den sonra izlediği transfer politikaları belini büktü. Halka açık spor kulüpleri yılda iki kere bilanço açıklıyor.
Henüz yılsonu bilançoları gelmedi ama 30 Kasım 2011 itibariyle Kartal'ın bilançosuna baktığımızda durum içaçıcı değil. Beşiktaş'ın toplam borcu 453 milyon lira. Bunun 153 milyon lirası uzun, 298 milyon lirası kısa vadeli.
Bankalara borç 150 milyon lira.
Gel de çık işin içinden!..
***
Beşiktaş yönetimi ne yapsın?
Para sorununu aşmak için bankalara 124 milyon dolar ve 3 milyon 185 bin euro yani 236 milyon 536 bin liralık temlik vermiş. Bankalara neler temlik edilmiş? Eğer merak ediyorsanız listeyi dikkatinize sunalım.
63.4 milyon lira yayın geliri, 10.2 milyon lira sponsorluk, 17.4 milyon lira maç hasılatı, 4.7 milyon lira müşteri kambiyo senetleri, 7.8 milyon liralık teminat mektubu, 1.7 milyon liralık teminat senedi.
Bir de Serdar Bilgili döneminde "Fulya"projesi olarak bilinen, Acıbadem Hastanesi'nin bulunduğu yer ile Fulya'daki rezidanslardan gelen 131 milyon 183 bin lira kira geliri var. O da bankalara ipotekli. Spor basınının bağırıp çağırmasına gerek yok! Paranın izini takip etsinler yeter! Gerçeği bulurlar.
Şike kıskacı altındaki Kanarya'da bile durum çok daha iyi. Borçlu Kartal Kanarya'ya imreniyor.
Özkaynak toplamı 102 milyon lira, bunun 10 katına kadar borçlanabilir. O yüzden tahvil çıkartıyor. Bu şartlarda hiçbir gelirini temlik ettirmez.
Yarınki maçta FB ve BJK'ya başarılar!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA