Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Türkiye'nin gaz denklemi

Konutta kullanılan doğalgaza yüzde 18.7 zam geldi. Vatandaş, "1 Nisan şakası" sandı. Enerji sektörünü izleyenler için zam hiç de sürpriz değildi!
Türkiye uzun süredir fiyatları baskılıyor, BOTAŞ ya minimum kâr ya da zararına satış yapıyordu. Doğalgazda ilan edilmemiş sübvansiyon vardı. Yaklaşık üç yıldır süren fiyat baskılama sürecinin faturasını Hazine Müsteşarlığı üstlendi.
Petrol, doğalgaz fiyatını belirliyor. Dövizle aldığımız için kur, fiyatlar üzerinde baskı yaratıyor. TL'nin değer kaybı bu baskıyı artırıyor.
Durum böyleyken zam haberi yetti.
Şimdi konuyla ilgili bilen de konuşuyor, bilmeyen de! İktidar partisinin de, muhalefetin de fazla gürültü çıkarmasının halka bir yararı yok. Türkiye ne pahalı doğalgaz kullanıyor, ne de ucuz!
Sorun halkın ödeme gücünün düşük olması. Türk halkı nasıl daha düşük doğalgaz faturası öder? Mesele bu.

***

Petrol ve doğalgazın yüzde 98'ini ithal ediyoruz. Tükettiğimiz enerjinin yüzde 33'ünü, ürettiğimiz elektriğin yüzde 46'sını doğalgazdan karşılıyoruz. Bu sürdürülebilir bir durum değil! Tez elden enerjide ortak akılla kendimize ait yeni ekonomik modeller üretmeliyiz.
Yaklaşık iki yıldır dünyada doğalgaz fiyatında göreceli bir düşüş var.
Uluslararası Enerji Politikaları uzmanı ve Kültür Üniversitesi öğretim üyesi Necdet Pamir'e göre bunun nedeni ABD'nin kil gazını daha ekonomik üretmesi.
Bu, Rusya, İran, Azerbaycan, Nijerya, Katar gibi doğalgaz üreticisi ülkelerin sıvılaştırılmış doğalgazdaki (LNG) oyun planını bozdu.
Her işin başı inovasyon!
ABD'de orta ölçekli bir şirket, kri - zin göbeğinde kil sahaları arasındaki doğalgazı, yatay sondaj ve hidrolik çatlatmayla birleştirdi. Hem ucuz hem de daha çok doğalgaz üretti. Ucuz yerli LNG, ABD'de dev şirketlerin iştahı - nı kabartınca doğalgaz ithalat ihtiyacı da düşüverdi.
Arz fazlası spot piyasada hesapları altüst etti.
***

Doğalgazın kralı Rusya mecbur kaldı. Uzun vadeli kontratlarda fiyat indirimine gitti. Aralık 2011'de Gazprom yetkilileri Alman Wingas, Avusturyalı Ecomgas, Fransız Gdf Suez, Slovakyalı SPP, İtalyan Sinergie'ye verdiği gazın fiyatını yüzde 20 indirdiğini açıkladı. Aynı dönemde Türkiye ve Sırbistan, Rusya ile pazarlığı sürdürdü. Sırbistan'a yüzde 12 indirim geldi.
Peki ya Türkiye'ye? Münhasır ekonomik bölgede Güney Akım'a izin verdik. Kulislerde Rusya'nın Türkiye'ye sattığı gazın formülünde 2011 başından geçerli olmak yüzde 12 indirim yaptığı iddia edildi. Türkiye Kojenerasyon ve Temiz Enerji Derneği (TUROTED) Başkanı Özkan Ağış, "1000 metreküp doğalgazı 440 dolara alıyoruz!" diyor.
Yani metreküpü 44 cent.
Rusya'dan indirimi aldık.
8.7 milyar metreküp gaz aldığımız İran'a da indirim için bastırdık. O yüzden kıran kıran tahkim sürüyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA