Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

İstanbul Enerji Borsası

Türkiye, Enerji Borsası kurmak için çalışıyor!.. Enerji Bakanlığı, Maliye, EPDK, TEİAŞ ve SPK konuyla ilgili düzenli toplantılar yapıyor. Enerji ticaretiyle ilgilenen ulusal ya da uluslararası şirketler de liberalleşme sürecinde hükümete destek için yoğun çaba harcıyor.
Daha bir yıl olmadı.
Avrupa Enerji Borsası CFO'su Iris Weidinger Türkiye'ye geldi.
Dedi ki: "Enerji piyasanızı ciddi bir başarı hikâyesine dönüştürebilirsiniz. Borsa oluşturmak için önünüzde fırsat var. Böylece hem bölgenin merkezi olursunuz hem de borsa ile birlikte tüketicileriniz de fiyatların adil olup olmadığı konusunda karara varabilir."
Borsa kurmak ciddi iş. Elektrik ve doğalgazda serbest piyasanın oluşması için bir dönüm noktası.

***

Kurulacak borsayla birlikte enerji artık emtia haline gelecek. Kontrat alınıp satılacak.
Likidite yaratılacak. Bu, bir megawatt saatlik bir üretimin 10 kere alınıp satılması demek. Böylece ürettiği enerjiyi satma endişesi duyan özel sektör biraz daha rahat nefes alacak. Ucuz ve sürekli enerjiye ulaşmak isteyen sanayicinin önüne alternatif sunulacak. İki yıldır üzerinde tartışılan elektrik yasa tasarısı Meclis'ten geçince de yeni borsanın yolu açılacak.
İşte büyük heyecan bundan sonra başlayacak. Yeni borsada patronun kim olacağı, ortaklık yapısı belli değil. Borsa İMKB'nin çatısı altına mı girecek? VOB'da mı kalacak? Bağımsız olma şansını yakalayabilecek mi? Abartmıyorum, tıpkı İMKB ve VOB'un kuruluşundaki doğum sancısı burada da yaşanacak.
***

Özel sektör net, "kamu kontrollü" bir borsa istiyor. Enerji Ticaret Derneği Başkanı Mustafa Karahan, "Bizim için patronun kim olacağından çok bakanlığın çatısı altında sağlıklı işleyen bir sistemin kurulması önemli" diyor. Enerji Gazetecileri ve Medya Derneği'nin (EGAD) kuruluş kokteylinde enerji bürokratlarıyla sohbette anladım ki, kamunun görüşü, Enerji Borsası'nın bağımsız olması.
Bürokratlara göre, yeni borsada yerli yabancı özel sektör şirketleri, yatırım bankaları ve mutlaka TEİAŞ vasıtasıyla PMUM yerini almalı.
Sonuçta Enerji Borsası, Piyasa Mali Uzlaştırma Merkezi'nden (PMUM) farklı çalışacak. Ama PMUM iletim şebekesinin çökmemesi, fiziksel altyapının düzenlenmesi için bir zorunluluk.
***

Kulislerden yansıyanlara bakılırsa, İMKB Başkanı İbrahim Turhan, Enerji Borsası'na talip olmuş.Peki "İstanbul Finans Merkezi olacak, İMKB de süpermarket" diyen Başbakan Yardımcısı Ali Babacan bu görüşlere ne diyecek?
Avrupa'daki tüm enerji borsaları bağımsız. O yüzden ibreyi İMKB'den yana çeviren Babacan'ın açıklamalarını sektör çok önemsiyor. İstanbul Enerji Borsası'na gönül verenler ise enerji borsasının kendi hikâyesini yazması gerektiğini söylüyor. "Bağımsızlık" diye diretiyor.
Bizden söylemesi.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA