Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Karnından konuşma S&P!

S&P'nin görünüm değiştirmesi bir kokteyl!.. Raporun bir bölümü geçmişte meydana gelmiş bozuk göstergelere dayalı. Fakat bu göstergelerden bazıları üç aydır düzelme eğiliminde.
Bir bölümü somut gerçekleşmeler değil, herkesin paylaştığı, ileride bozulması muhtemel parametreler hakkında.
İşte S&P "geçmiş, gelecek ve henüz gerçekleşmemiş" parametrelerle tutarsızlıklar yansıtıyor. Fakat tutarlı olduğu bir yön var. Diyor ki: "Fazla sağlıksız büyüyorsunuz. Bu büyümenin finansmanı yanlış. Bunu bir türlü düzeltemiyorsunuz. Buna dair düzgün bir politikanız da yok!"
Aslında derdi bu. Kim ne derse desin bu konuda da yüzde yüz haklı.

***

S&P nedense dolaylı iletişimi tercih ediyor: "Maliye ve Para Politikaları, iç talebin karşılanmasında büyük rol oynuyor" diyerek Maliye'den vergi artırımı, harcama indirimi, harcama kalitesinde artış, Merkez Bankası'ndan da açık ve net bir daraltmacı tutum bekliyor. Maliye'ye sarı, Merkez Bankası'na kırmızı kart gösteriyor. S&P'nin ağzını oynatmadan, karnından konuşmasına (vantrologluk denir) gerek yok. Çekinmeden açık açık konuşmalı.
Çünkü en yakın rakibi Moody's net. "Türk Bankacılık sisteminin mevduat tabanı kötü" uyarısında bulunuyor. Daha açık, mutabakatla konuşuyor. Yerli rakibi S Bilişim, S&P'nin işaret ettiği sorunlara bir yıl önceden dikkat çekmiş. O, düzeltmeyi söylerken, 150 yıllık şirket aynı yerde bekliyor. Yanlış olan bu.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA