Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Bakü sadece neft değil

Neft, Azerbaycan'ı uçurdu. Eurovizyon'u bizim 40 yıl önceki heyecanımızla düzenleyen ülke, şarkı yarışmasını tanıtım şovuna dönüştürdü. Altyapı hariç organizasyona 50 milyon dolar harcadı. Bakü, Azerbaycan Türkçesi'yle bir gelin gibi "bezenerek" misafirlere gösterildi. Şanghay'a rakip bir şehir yaratıldı.
Bakü denilince aklınıza ne gelir?
Haydar Aliyev, Elçibey, Karabağ işgali ve Ermeni sorunu, bir de atanın şerefine kaldırılan kadehler... Şimdi fotoğraf değişmiş. Işıl ışıl kentler, neftin büyüsüne kapılmak yerine bilgisiyle, eğitimiyle öne çıkan genç bir kuşak var karşımızda.
Azerbaycan Türklerinin sorunları büyük, hedefleri de büyük. Hazar kıyısındaki Bakü, İzmir'le özdeşleşmiş. Kentin göbeğindeki Büyük İzmir Parkı'nın başka bir anlamı olur mu?

***

Bakü yolunda TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin'le karşılaştık. Şahin, "Can Bonomo, üçüncü olur" dedi, ben de "sekizinci..." Yedinci olduk. Aslında Şahin'in beklentisi boşuna değildi. Eurovizyon politik bir yarışma. Eski Sovyet kuşağında rejim değiştiriyor. Aldığımız sonuç çok önemli. Azerbaycan yıllardır uluslararası platformda görmek istediğimiz Kıbrıs'ın yerini çoktan almış bile! Eurovizyon'da Azerbaycan'a oy veren bazı ülkeler, Türk İslamı ile Arap İslamı'nı ayrıştırdı. İsrail'in Azerbaycan'a 10 puan vermesinin başka bir izahı olabilir mi?
Küresel konjonktürde Türk dünyası yükselen bir değer! Sovyetler'den kopan Türk dünyası, Rusya ile ilişkilerini sürdürürken, Batı'yla da entegrasyon yolunda dev adımlar atıyor. Yani, Türk açılımı insanlığı kucaklıyor.
Azerbaycan bürokrasisi yakından tanıdığı Rusya ile çok iyi. Petrol ve doğalgaz alışverişi yapan aktörler, ABD ile sıkı fıkı. Hem kardeşlik bağı, hem de savunmadaki kozmik işbirliği, Türkiye ile Azerbaycan'ı daha da yakınlaştırıyor.
Fakat İran'la sorunlar sürüyor. Yıllardır Ermenistan'a lojistik destek veren İran, geçen cuma Azerbaycan'a nota verdi, büyükelçisini geri çekti.
Bu hareket, son yıllarda yakınlaşan Azerbaycan-İsrail ilişkilerini daha da sıcaklaştıracak kuşkusuz.
***

İsrail'den bilişim ve gıdada yüksek teknoloji desteği alan Azerbaycan'ın 2015 hedefi, İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Ali Abbasov'un dediği gibi, bilişimde ihracatı çarpan etkisiyle zıplatmak.
İhracatı 40, ithalatı 7 milyar dolar olan Azerbaycan cari açık fakiri. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tam Batılı bir devlet adamı gibi... Üzerinde "Türkiye izleri" var.
Karabağ işgali, Kafkasya ile irtibatımızı kesti. Zannedildiği gibi Karabağ sadece Azerbaycan'ın değil Türkiye'nin de sorunu. Tiflis Demiryolu bunu aşacak önemli bir proje. Sıra, Gürcistan üzerinden Azerbaycan'a karayolu yapmak. Azerbaycan, Avrupa tarifini kendisinden başlatıyor.
Bu, bize katkı!..

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA