Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Güzel şeyler de oluyor

Herkesin algısı kapalı. Kimse gerçeği görmek istemiyor. Etrafımız kan gölüne döndü. Suriye'de olayların başlamasından bugüne kadar geçen altı aylık sürede ölenlerin sayısı 20 bini aştı. Her gün ortalama 700-800 kişi Türkiye'ye sığınıyor. Sınır illerindeki kamplarda sığınmacıların sayısı 75 bine ulaştı. Ay sonuna kadar sayının 100 bine ulaşacağı tahmin ediliyor.
Suriye'deki etnik ve mezhepsel iç çatışma bölgedeki diğer ülkelere sıçradı. Lübnan'da 20 kişi öldü. Yakında Irak'ta ortalık yangın yerine dönerse şaşırmayın.
Terörle boğuşan Türkiye bu gelişmelerin dışında kalabilir mi? İstemediğimiz bir oyunda mecburen boy gösteriyoruz. İki gün önce Türk ve ABD'li yetkililer bir araya geldi. Olası bir operasyonda neler yapılabileceğini tartıştılar. Memlekette ideolojik ağızla konuşanlar olayları derinliğine analiz edemiyor.

***

Bu karanlık tabloya rağmen umut verici gelişmeler de yok değil. Hafta başı bir Türk şirketi olarak doğan Genel Enerji, güzel bir işe imza attı. Yüzyılın oyunu doğalgazda pozisyon sahibi artık...
Yüzde 25 hisse sahibi olduğu Irak Kürt Bölgesi'ndeki en önemli gaz sahalarından Miran'da İngiliz Heritage Oil'e ait yüzde 26 hisseyi 156 milyon dolara satın aldı. Hisselerini teminat gösterip, bu şirkete 294 milyon dolar kredi verdi.
Toplamda 450 milyon dolarlık yatırım az mı?
Genel Enerji, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin en büyük petrol ve gaz oyuncusu şimdi. Geçen yıl İngiltere'nin altın çocuğu Tony Hayward'ın 48 saatte 1.2 milyar pound toplayarak kurduğu Vallares Plc ile yüzde 50 ortak, hisseleri Londra Borsası'nda işlem görüyor. Artık hem Miran'ın ortak işletmecisi, hem Heritage'ın yüzde 51 ortağı, hem de Irak Kürdistanı'nda petrol arama ve çıkarma ruhsatını yediye çıkardı. TPAO ile beraber Lübnan'da gaz ihalesine girecek. Malta, Fas, Sudan ve Fildişi'nde de petrol arıyor.
Petrol ve gazda ticaret, savaşa ve teröre rağmen yürür.
Fakat Bağdat hükümetiyle kavgalı, Kandil'e 470 km uzaklıktaki Erbil'de, Kürt Bölgesel Yönetimi ile diplomat edasıyla iş yapmak kolay mı? Türkiye'nin 10 yılda yapamadığını özel bir şirket olarak yaptı Genel Enerji...
***

Şirketin iki büyük ortağı Mehmet Emin Karamehmet ile İcra Kurulu Başkanı Mehmet Sepil'i kutluyorum.
Yaptıkları iş takdire şayan. Herkesin kaç dediği yerden kaçmadı onlar! Bu tavır Irak Kürdistanı'nda bize müthiş bir fırsat penceresi açtı.
Günde ortalama 12.6 milyon metreküp gaz tüketen, yılda 1 milyar metreküp gazı zor üreten, bir yılda çıkardığı gaz ancak 79 günlük tüketimini karşılayan ithalatçı Türkiye'ye petrol ve gazda güçlü aktör olma şansı veriyor. Sahada şirketlerimiz ne kadar büyükse, o kadar büyük oluruz biz. Niye Ortadoğu'nun BP'si olmayalım.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA