Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Ek vergi mi zam mı?

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek haftasonu bir konuştu, pir konuştu! "Bu yıl bütçe hedefleri tutmayacak. 2013 bütçesi ve tedbirler üzerinde çalışıyoruz. Türkiye'nin başarısı bütçe disiplinindedir. Bütçe disiplinsizliğine izin vermeyiz" diyerek kamuoyunu, "Verginizi ödeyin" diye uyarmayı da ihmal etmedi.
Bakan Şimşek, gerekçeleri bir bir sıraladı:
"Memur maaş zamları bütçeye 4.5-5 milyar lira ek yük getirdi. Büyük şehirlerin metro yatırımlarının Ulaştırma Bakanlığı'na verilmesi gibi nedenlerle de ulaştırmadan ciddi yük geldi. 2002'de 16-17 milyar lira olan emeklinin yükü bugün 110 milyar lirayı buldu. BOTAŞ maliyetinin altında mal satıyor."
İyi güzel de daha yılın başında ekonomi yönetimi "Büyüme yüzde 4'ün, enflasyon yüzde 8'in altında kalacak. Cari açık düşecek" diye ortaya bir makro çerçeve koydu. Bugüne kadar tüm makro hedefler tuttu, hatta hedeflerin önüne bile geçildi.
Ne diyelim.
Demek ki, bir tek kamu kendi hedefini tutturamıyor.

***

Türkiye hedeflerini niye tutturamıyor? En son söyleyeceğimizi en başta söyleyelim. İthalata dayalı vergi sistemiyle bu iş yürümez. İthalat düştü, dolayısıyla vergi gelirlerimiz azaldı. Büyük umut bağladığımız orman vasfını yitirmiş 2B satışları, özelleştirme, bedelli askerlik ve 6111 sayılı borçları yeniden yapılandırma yasasıyla ilgili beklentilerde büyük gelir hedefi tutmadı.
Ancak Maliye Bakanı aynı zamanda özelleştirmeden de sorumlu değil mi? Türkiye'nin çok acil enerjide yeni yatırımlara ihtiyacı var. Fakat bir türlü elektrik üretim özelleştirmelerini yapamadık.
Neden?..
Özelleştirme İdaresi, ilanla Hazine'nin taşınmazlarını satıyor. Bu, Maliye'nin işi! İşte böyle mali politikanın böyle sıkıntısı oluyor.
Ayrıca ulaştırma yatırımlarından yakınmaya hiç gerek yok. İzmir, metro yatırımının kaynağını kamu desteği olmadan buldu, kendi göbeğini kendisi kesti. İstanbul ve Ankara metrosunun finansmanını Doğu ve Güneydoğu'daki yatırımlarla birlikte uzun süredir işsizlik fonu karşılıyor. Yanlış mı?
***

Hal böyleyken Maliye Bakanı niye yakınır, anlamakta güçlük çekiyorum. Maliye, büyük ihtimalle harcamaları kısmaya hazırlanıyor.
Ama Maliye Bakanlığı'nda da çözüm bekleyen bir dizi sorun var. Uzun süredir başsız olan Vergi Konseyi'ne bir türlü başkan atanamıyor. Başsız Vergi Konseyi olur mu? Bir an önce başkan atanmalı, ya da lağvedilmeli!
Vergi sistemimiz tamamen dolaylı vergi sistemine döndü.
Vergi Usul, Katma Değer ve Gelir Vergisi'nde birtakım değişiklikler öngörülmüştü. Bu yasa tasarıları nerede? Bakan Şimşek'i izleyince anlıyorum ki, Türkiye'nin tek çıkış yolu var: Ya ek vergi gelecek ya da zam. O vakit ekonominin yüzde 70'ini teslim ettiğimiz Merkez Bankası ne yapacak? Enflasyon hesabı tutmazsa, "7.65'te faizi kim tutacak" diye bize sormazlar mı?
Ekonomi küçülünce sorunlar büyüyor! Ekonomi büyüdükçe sorunlar küçülüyor.
Kıssadan hisse.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA