Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Turkcell'in Vodafone'dan farkı ne?

Finans kapitalin küresel mabedi New York ve Londra Borsası, hukuksal ve kurumsal raporlama standartlarıyla her şirketin rüyasıdır. Bol ucuz kredi ve fonlara bu yolla ulaşma şansını yakalarlar. Her şirket bir gün bu borsalarda işlem görmek ister. Gelin görün ki bu borsalar operasyonel teknik altyapı hizmeti veremiyor!
Kcell'in halka arz töreni için gittiğim teknoloji özürlü Londra Borsası'nı gezince anladım ki burasının teknolojik altyapı konusunda alacağı çok yol var. İMKB'yle bile yarışamaz burası... Sık sık teknolojisi çöken Londra'da hâlâ internet ve cep telefonu kullanılamıyor. Dünyayı soktukları bilgi kapısından geçememiş henüz.
Rus ve Kazak şirketlerinin akın ettiği Londra Borsası'nda Rusya ve Orta Asya ülkeleri pazarında temettü yarışı sürüyor. Londra Borsası Başkanı Alexander Justine, "Kcell, Megafon'dan daha çok prim yaptı" diyerek pazarlama inceliğini gösterdi bize! Oysa TeliaSonera Megafon'un yüzde 25, Kcell'in yüzde 62 hissesine sahip.

***

Megafon'da Rus ortak Usmanov ile büyük problem yaşadı TeliaSonera. Hisselerini satıp, Megafon'da küçülürken halka açılmayı şart koştu. Artık çözüm bekleyen tek problemli şirketi, yüzde 38 payla ortak olduğu Turkcell.
TeliaSonera yönetimi, Turkcell'in yüzde 40'tan yüzde 18'e düşen kâr marjına takıldı. SPK'nın bir an önce bağımsız yönetim kurulu üyelerini atamasını, şirketin toplanamayan genel kurulunun toplanmasını, kasada bekleyen ve 2.5 milyar liraya ulaşan temettünün dağıtılmasını istiyor.
TeliaSonera CEO'su Lars Nyberg'in arzusu, 2013'te görev süresi dolmadan Turkcell düğümünü çözmek. Şirket, 2013- 2015 döneminde 2 bin kişiyi işten çıkaracak. Görüşmeleri, TeliaSonera Eurasia Başkanı Tero Kivisaari yürütüyor.
Bir taraftan da Turkcell'i izliyor.
***

Turkcell'in küresel Vodafone'dan bir eksiği yok ki! Gerçek, çokuluslu bir şirket olma şansı varken hissedar problemi çözülmediği için yavaş yavaş bunu kaybediyor. Türk ortağın iki yabancıya yarattığı sıkıntı sistemi kilitliyor. Ekonomik milliyetçilik, bir şirketin ortağının kim olduğunu değil, şirketin yönetim kalitesini sorgular.
SPK krizi yönetemedi! Ortakları yönlendiremedi. Mahkemeye gidip, bağımsız yönetim kurulu üyesi talep edebilirdi. Bunu da yapmadı, işi çözümsüz hale getirdi. Turkcell'in yüzde 5 hissesini elinde tutan Lazard Fonu'nun tavrı reyting şirketlerini etkiliyor. Türkiye'nin markası Turkcell'in reytingi düşüyor. Ülke zarar ediyor. Yeni SPK başkanına duyurulur.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA