Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

CHP'den hükümete tam 'TTYO' desteği

Avrupa ne zaman dara düşse yardım eli Atlantik Ötesi'nden geliyor. İttifak yüzyıllardır tarihsel, kültürel, sermaye açısından hiç kopmadı! Bir çeşit "Katolik evliliği"... Bu birliktelik soğuk savaş sonrası, yeni dünya düzeninin temel direği Transatlantik Ekonomik Konseyi (TEC) ile pekişti.
Ticareti kolaylaştıran, mevzuatı yakınlaştıran yeni bir ticaret ve yatırım ortamı hazırlandı.
Şimdi birliktelik meyvesini veriyor. Bir yanında NAFTA, G.Amerika, Japonya dahil Güneydoğu Asya'yı kapsayan Transpasifik var. Diğer yanda da bizi çok etkileyecek, eski adı TAFTA, yeni adı Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTYO)...
Büyüklerin kazanacağı, küçüklerin yok olacağı yeni bir dünya düzeni geliyor. Hedef, Çin'i kıskaca almak.
***

Washington ve Brüksel müzakereye hazır. Onay Kongre'den çıkmadı ama eğer engelle karşılaşmazsa, Başkan Obama 20 Haziran'a kadar işi bitirmek istiyor. ABD'nin derdi süreci, büyük yatırım yaptığı İrlanda'nın dönem başkanlığında başlatmak. Temmuzda düğmeye basılacak, eylülde görüşmeler başlayacak.
Müzakereleri yürütecek AB sakin. İşin özel sektör ayağını yürüten BusinessEurope ise cesur. "Türkiye sürecin dışında kalmamalı" diye bastırıyor. Türkiye'den birliğe üye TÜSİAD, ikili ve dünya ticareti açısından farklı boyutları olan konuyu 14 yıldır çalışıyor.
TÜSİAD'ın Uluslararası Koordinatörü Bahadır Kaleağası, "Gümrük Birliği uyarınca AB dış ticaret politikasına uyum sağlamalıyız. Türkiye AB ile ekonomik politikasında, mevzuat uyumunda ileri noktada. Bu açıdan Meksika, Kanada, ABD ve NAFTA ortaklığına simetrik bir durum yok" sözleriyle fotoğrafı çekiyor.
***

Başbakan Erdoğan'ın Washington ziyaretinde çantasında, terör, Suriye ve TTYO olacak. Erdoğan ve Obama bakalım neler söyleyecek? Dışişleri ve ekonomi yönetimi dört koldan takipte.
Türkiye Londra'da etki analizi yaptıracak. TOBB, küçük adımlarla MÜSİAD ve TUSKON, TTYO dersini çalışıyor. Amaç, Türkiye'nin yeni dünya düzeninde sağlam yer edinmesi; ABD-AB arasındaki transatlantik ekonomik ortaklık sistemine katılması ve ABD ile paralel bir serbest ticaret anlaşması imzalaması.
Çözüm sürecine çekimser kalan CHP'den bile ilk defa iktidara tam TTYO desteği geldi.
Dikkat. Konu çok çok önemli.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA